Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși

Ultima actualizare:

Băile Sărate din Turda se află intr-o zonă înconjurată de păduri, la o altitudine medie de 360 metri, constituind cel de al doilea areal al rezervației naturale "Sărăturile Ocna Veche". Zona Băilor Sărate este folosită ca microstațiune balneară încă din anul 1834. 

Ștrandul "Băile Sărate" Foto: știridecluj.ro
Ștrandul "Băile Sărate" Foto: știridecluj.ro

Ștrandul Băilor Sărate datează încă din 1834

La nici o oră de Cluj-Napoca se află o microstațiune balneară ce datează din 1834 și care reușește, prin doza de sănătate pe care o oferă, să atragă anual mii de turiști de peste tot. Este vorba despre Ștrandul Băilor Sărate, o microstațiune balneară ce datează încă din anul 1834. Inițiativa amenajării zonei se datorează dr. József Hanko și farmacistului Lajos Velits (un reputat farmacist din secolul al XIX-lea) care au înțeles rolul profund curativ pe care îl au apele sărate ale zonei.

Nămolurile de la Băile Sărate sunt terapeutice

Alte amenajări au urmat în perioada interbelică, apoi în anii 50 ai secolului al XX-lea, precum și în ultimii anii (după privatizarea complexului). Capacitatea ștrandului este de aprox. 8.000 de persoane. „Lacul Roman” (ștrandul), cu o adâncime de 14,2 m și o concentrație a sării de aproximativ 46-48 la mie, are calități curative deosebite, ajutând la tratarea afecțiunilor reumatice, ginecologice, afecțiunilor aparatului nervos periferic etc. 

Nămolurile de la Băile Sărate sunt terapeutice, au un potențial enzimologic și microbiologic și se utilizează de vizitatori în balneoterapie. În anul 1936 s-a construit la Băile Sărate un hotel (lângă movila din centrul bazinului), prăbușit după scurt timp, din cauza amplasării sale pe un teren alunecos, instabil (pe hartă este însemnat „temelie“). A urmat un proces de despăgubiri, dar dosarul a fost închis definitiv în timpul războiului.

 Ștrandul este amenajat pe locul fostului Lac Roman 

Zeci de turiști din țară, localnici și chiar turiști vin anual la Ștrandul Băilor Sărate din Turda. În jurul acestui lac s-a dezvoltat turismul balneoclimateric. Ștrandul este amenajat pe locul fostului Lac Roman – în anul 1840, doctorul Iosif Hanko fiind cel care a amenajat spațiul.

Apa are o adâncime de 7 metri și conținutul ridicat de clorură de sodiu (sare) de 48% din apa lacului, face ca fenomenul de heliotermie să fie foarte intens (păstrarea mai mult timp a căldurii înmagazinate în apa sărată în compoziție cu zonele învecinate). Conținutul ridicat de sare din apă oferă turiștilor un minunat loc de recreere, destindere, dar și terapie pentru afecțiuni ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic și afecțiuni ginecologice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
submarinul titan profimedia jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net