Prețul unui produs popular în România va exploda de la 1 aprilie 2024! Oamenii fac stocuri

Se scumpesc țigările. Cei care au acest viciu vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru un pachet de țigarete. Prețul acestora a mai suferit o modificare și în luna ianuarie, când a înregistrat o creștere de 1 leu.

Țigările se scumpesc de la 1 aprilie 2024 Foto: Freepik
Țigările se scumpesc de la 1 aprilie 2024 Foto: Freepik

Se scumpesc țigările 

Țigările sunt produsul care se scumpeşte din nou, după ce pachetul de ţigarete i-a făcut pe fumători să scoată mai mult din buzunar şi în ianuarie. Potrivit Ordinului MF 265/2024, publicat in Monitorul Oficial, în intervalul 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, acciza specifică pentru țigarete va fi de 543,81 lei la fiecare 1.000 de țigarete. Aceasta reprezintă o creștere față de nivelul actual de 540,938 lei la fiecare 1.000 de țigarete, stabilit conform Legii nr. 296/2023, valabilă până la 31 martie 2024. 

Acciza ad valorem este calculată prin aplicarea procentului legal asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor destinate consumului. Acest procent legal se aplică conform următoarelor prevederi: 12% din prețul de vânzare cu amănuntul al țigaretelor destinate consumului, pentru intervalul 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv; 11% din prețul de vânzare cu amănuntul al țigaretelor destinate consumului, pentru intervalul 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv; respectiv 10% din prețul de vânzare cu amanuntul al țigaretelor destinate consumului, începând cu 1 aprilie 2025.

Unde sunt utilizate încasările din accize

Accizele pe țigări reprezintă o sursă importanta de venituri pentru guvern. Încasările din accize sunt utilizate, în general, pentru finanțarea diferitelor programe și servicii publice, cum ar fi sistemul de sănătate, educația și alte proiecte de infrastructură. Totodată, accizele pentru țigări sunt stabilite în conformitate cu standardele internaționale și directivele Uniunii Europene în ceea ce privește taxarea produselor din tutun.

In acest an, pretul tigarilor a mai suferit o modificare in luna ianuarie, cand a inregistrat o crestere de 1 leu. La momentul actual, un pachet de Vogue se vinde la pretul de 27,5 lei, Pall Mall costa 25,5 lei, Chesterfield se comercializeaza la 22 de lei, in timp ce West are un pret de 21 de lei. Aceasta crestere a preturilor este influentata de majorarea accizelor, care a determinat producatorii sa ajusteze preturile in consecinta.

Accizele mai mari pe tigari sunt utilizate ca o metoda de descurajare a consumului de tutun, avand in vedere efectele negative asupra sanatatii asociate fumatului. Prin cresterea pretului tigaretelor prin intermediul accizelor, guvernele incearca sa reduca consumul de tutun si sa protejeze sanatatea publica.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image png
caini avion jpg
ion antonescu jpg
image png
index (22) jpg
aterizare de urgenta jpg
banner iosif rotariu webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net