România, afectată de un nou val de praf saharian. Câte zile va dura fenomenul

Ultima actualizare:

Un nou fenomen meteo va afecta România în zilele următoare, când un val de praf saharian va ajunge deasupra teritoriului țării. Meteorologii avertizează că acest val de praf, provenind din zona deșertului Karakum, va influența atmosfera în perioada 3 - 5 septembrie, aducând particule fine în suspensie care ar putea afecta calitatea aerului și vizibilitatea în anumite regiuni.

Praf saharian. Foto: arhiva.
Praf saharian. Foto: arhiva.

Detalii despre fenomenul de praf saharian

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), circulația aerului va fi predominant nord-estică, favorizând deplasarea unei mase de aer încărcată cu particule de praf din zona central-sudvestică a Asiei, cunoscută ca deșertul Karakum, către estul Europei, inclusiv deasupra României. Fenomenul va fi resimțit cel mai intens în perioada cuprinsă între 3 septembrie, ora 19:00, și 5 septembrie, ora 23:00.

Cât va dura și cum ne va afecta?

Valul de praf va rămâne deasupra României timp de aproximativ două zile, până în noaptea de joi spre vineri (5/6 septembrie), când masa de aer încărcată cu particule de praf se va îndepărta treptat de teritoriul țării. În această perioadă, este posibil ca cerul să capete o nuanță lăptoasă, iar vizibilitatea să fie ușor redusă, mai ales în zonele de câmpie. De asemenea, particulele de praf pot afecta calitatea aerului, ceea ce ar putea avea un impact asupra persoanelor cu afecțiuni respiratorii.

Recomandările autorităților

În fața acestui fenomen, autoritățile recomandă persoanelor sensibile, în special celor cu probleme respiratorii sau alergii, să fie atente la simptome și să evite pe cât posibil expunerea prelungită în aer liber în această perioadă. De asemenea, șoferii sunt sfătuiți să fie precauți, mai ales în zonele unde vizibilitatea ar putea fi redusă din cauza prafului.

Deși nu este un fenomen rar, valurile de praf saharian pot aduce disconfort și pot afecta temporar calitatea aerului. În perioada 3-5 septembrie, România va fi sub influența acestui fenomen, iar autoritățile monitorizează atent situația pentru a oferi cele mai bune recomandări populației. După 5 septembrie, se preconizează că situația va reveni la normal, odată cu îndepărtarea masei de aer încărcate cu praf.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Oana Paraschiv și Mihai Găinușă (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Olt 1 jpg
harta tari pixabay jpeg
ceausescu si elena  la masa
mici jpg
Biserica medievală din Sântamaria Orlea  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (41) JPG
luca pferdmenges instagram jpg
amsterdam1 jpeg
gandac 3 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net