Românii care închiriază apartamente în regim hotelier riscă amenzi usturătoare dacă nu fac asta! Oricine o poate păți!

Crește interesul pentru apartamentele care se închiriază în regim hotelier. Peste un milion de turiști s-au cazat în primele zece luni din an în astfel de locuințe pentru că dau mai puțin decât la un hotel.

Apartamentele, tot mai cautate de turiști
Apartamentele, tot mai cautate de turiști

Însă, cei mai mulți proprietari închiriază la negru și nu plătesc taxe. De anul viitor, cei care nu au documentele legale, cum ar fi un certificat de clasificare, nu vor mai putea promova locuințele pe platformele de profil. Reguli noi europene și naționale, vor fi adoptate în acest sens, anunță ProTV.

Alex are un apartament în București pe care îl închiriază în regim hotelier, pentru aproximativ 350 de lei pe noapte. Alexandru Panait, proprietar, explică:

„Pot avea acces la apartamentul meu de fiecare dată când am nevoie în interes personal. Venitul este mai mare, este un rulaj mult mai productiv decât dacă l-aș fi închiriat în mod normal.”

Este însă printre puținii proprietarii care a decis să facă acest lucru legal. Cu alte cuvinte și-a închiriat locuința în baza clasificării emise de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Puțin peste 1.000 de astfel de certificate, eliberate la nivel național

La nivel național în acest an au fost eliberate doar puțin peste 1.000 de astfel de certificate. Însă, numai în primele 10 luni ale acestui an peste un milion de turiști români și peste 120.000 de străini s-au cazat în aceste unități de cazare, potrivit Institutului Național de Statistică.

Numai la o simplă căutare pe una dintre platformele online vedem că în București, în prezent, pot fi închiriate aproape 700 de locuințe în regim hotelier.

Totuși, turiștii caută să se cazeze în Centrul istoric al Capitalei pentru că sunt mai aproape de atracțiile turistice, de distracție, dar și de metrou, iar în această perioadă și de Târgul de Crăciun.

Pompei Mititean, agent imobiliar, spune: „Prețurile variază extraordinar de mult în funcție de numărul de persoane, în funcție de locație. De exemplu, prețul pentru un apartament în centrul vechi poate să fie între 300-350 sau 400 de lei în funcție de cum este amenajat.”

Fenomenul deranjează patronatele din turism

Dragoș Răducan este președintele Federației patronatelor din turismul românesc
Dragoș Răducan este președintele Federației patronatelor din turismul românesc

Dragoș Răducan, președintele Federației patronatelor din turismul românesc, exprimă preocupare: „Pe noi ne deranjează cei care nu sunt clasificați sub nici o formă și nu plătesc taxe și impozite pentru că atunci își pot permite tarife mici neoferind, însă siguranță și uneori nici condițiile pe care le impune o clasificare.”

Din 2024, pentru a opri acest fenomen, autoritățile au decis că proprietarii vor putea să își promoveze locuințele pe platformele de profil doar dacă au un document oficial de clasare. Lucian Rus, secretar de stat Ministerul Economiei, explică:

„Procesul de acreditare se face într-un timp foarte scurt, primește certificatul de clasificare și întră în legalitate. Astfel încât venim în întâmpinarea turiștilor în primul rând, care pot să aleagă din spațiile clasificate.”

Cei care nu respectă regula riscă amenzi de până la 50.000 de lei, plus plata taxelor din urmă pentru banii nedeclarați.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
cuie jpg
serghei mizil 0 jpeg
image png
Gheorghe Ştefănescu este considerat cel mai mare mafiot al regimului comunist  A sfârşit împuşcat FOTO Adevărul jpg
gaura Antartica jpeg
masa de paste shutterstock jpg
wizz air avion jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net