Se majorează tarifele la energie electrică. Românii vor avea facturi mai mari chiar din ianuarie

Românii vor simți o lovitură la buzunar odată cu noile modificări aduse facturilor la energie electrică, începând chiar din această lună. Motivul principal este creșterea tarifelor de distribuție și transport, o schimbare semnificativă ce va afecta gospodăriile din întreaga țară.

Factură mare la curent. Foto: arhiva.
Factură mare la curent. Foto: arhiva.

Preț majorat al energiei electrice

Unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din România a început să transmită clienților notificări cu privire la modificările contractuale. Astfel, compania propune acum un preț al energiei electrice, inclusiv tariful de transport, de 0,28 lei/kWh, pe o perioadă contractuală de 12 luni, comparativ cu 0,25 lei/kWh, cât era anterior.

Care este media creșterilor, conform informațiilor furnizate de ANRE

Conform informațiilor furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), media creșterilor de preț este de 3,4% pentru operatorii de distribuție a energiei electrice și de 1,50% pentru operatorul de transport.

Cum va fi influențată, concret, factura de această mărire de preț

Pentru unele zone de distribuție, majorările pot ajunge chiar la aproximativ 6%. Prin urmare, la un consum de 150 kW, o creștere de 5% a tarifului ar putea însemna o creștere a facturii de la 37,5 lei la 39 de lei.

De ce susțin distribuitorii că această măsură este necesară

Distribuitorii susțin că această măsură este necesară pentru a îmbunătăți rețelele de distribuție a energiei electrice, argumentând că investițiile în infrastructură impun ajustări ale tarifelor.

Voucherele de energie, prelungite până la 31 martie 2024

În contextul acestor schimbări, ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, aduce o veste bună pentru beneficiarii voucherelor de energie. Valabilitatea acestor vouchere a fost prelungită până la 31 martie 2024, oferindu-le gospodăriilor vulnerabile posibilitatea de a-și achita facturile la energie cu ajutorul acestora, o măsură menită să le ușureze povara financiară. Prelungirea a fost aprobată în urma unor consultări cu Comisia Europeană și vine ca o intervenție în sprijinul celor afectați de creșterea tarifelor la energie electrică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net