Vestea pe care o așteptau milioane de români! Salariul minim pe economie va crește de la 1 octombrie. Ce se va întâmplă cu pensiile

Potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, salariul minim pe economie, inclusiv în firmele private, va crește de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut, de la 1 octombrie 2023, încă nefiind stabilită noua mărire de la 1 ianuarie 2024. Ce se va întâmplă cu pensiile.

Salariul minim pe economie va crește de la 1 octombrie / Foto: Shutterstock
Salariul minim pe economie va crește de la 1 octombrie / Foto: Shutterstock

„Deciziile pe care le avem într-adevăr la coaliţia de guvernare sunt cele legate de salariul minim şi creşterea acestuia care a fost agreată, în principiu, în coaliţia de guvernare. În discuţii a fost data de 1 octombrie şi a fost discuţia pe 3.300 lei. Cea de la 1 ianuarie, să vedem cum vor evolua lucrurile la nivelul coaliţiei. Vă daţi seama că este o decizie care ţine de coaliţie şi felul în care se vor derula aceste discuţii, probabil în perioada următoare în ceea ce priveşte salariul minim pe economie. Este în acelaşi timp şi un angajament pe care partidele l-au luat inclusiv prin programul de guvernare care a fost aprobat la momentul la care Guvernul Ciolacu şi-a început mandatul”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, relatează Adevărul.ro.

Ce se va întâmpla cu pensiile

Despre măsura ca 200 lei din salariul minim să nu fie taxaţi, ministrul a subliniat că era o dispoziție tranzitorie, iar în momentul de față nu se știe dacă va fi păstrată sau nu neimpozitarea: „Aceşti 200 lei erau daţi pe o perioadă de un an de zile şi aici urmează să se ia o decizie finală cu privire la cei 200 lei pe care îi avem ca deducere din impozitul pe venit”.

De la 1 ianuarie 2024, va avea loc și o creștere a pensiilor: „Sunt bani pentru creşterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei. (...) În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare”, a spus Marcel Boloș.  În ceea ce priveşte pensiile speciale, acestea ar urma să fie impozitate cu 20-25%, a mai precizat ministrul Finanțelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nucleu terra
image
image
image
image
image
image
casa-locuinta-credit-imobiliare-cheie
delta jiului1 jpg
rsz legume   shutterstock jpg
Bustul Luizei Zavloschi în fața școlii din satul Buda, în Paul Zahariuc, „Comuna Oșești - File de istorie vasluiana”, Iași, Editura PIM, 2019.
piscina strand depositphotos1 jpg
elev examen jpg
gandac 3 jpeg
insula lord howe captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net