Vești bune! Scad facturile românilor la curent și gaz. Cât va economisi un român

Facturile la energie și gaze s-ar putea ieftini în perioada următoare, după o „optimizare” a schemei de compensare sau plafonare anunțată, recent, de ministrul Energiei Sebastian Burduja.

buget facturi energie jpg

Facturile la gaz scad cu 10% 

De la 1 aprilie, producătorii vor fi obligaţi să vândă gazul mai ieftin cu 20%. Nu ne vom bucura, însă de toată reducerea, pentru că o împărţim cu furnizorii, deci facturile vor scădea cu 10%. Potrivit unor estimări, la un consum de 150 de kWh pe lună, vom avea o ieftinire de 4 lei şi 50 de bani.

Un mecanism similar este şi la electricitate. Reducerea la facturi va fi de 5% doar pentru consum de peste 255 de kWh. Asta înseamnă economie de 15 lei la o factură de 300 de kWh. O altă noutate este dispariţia preţurilor plafonate din anul viitor. Piața va fi ținută sub controlul statului, însă încă un an, până în 2026.

Ce a declarat ministrul Energiei 

Sebastian Burduja a amintit că potrivit datelor Eurostat din trimestrul al treilea din 2023, la nivelul UE, România ocupă al cincilea loc în topul celui mai ieftin curent și locul patru la gaz, cu actuala schemă de compensare/plafonare.

„Poate că experienţa fiecărui român cu domeniul energetic este în principal legată de facturile pe care le primeşte la finalul lunii. Suntem pe actuala schemă de compensare/plafonare cu al cincilea cel mai ieftin curent electric, energie electrică, din Uniunea Europeană - şi al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană. Sunt date Eurostat din trimestrul III. Sigur, ele nu au făcut ştiri. Ştiri fac facturile mari, lucrurile care par că nu merg în direcţia potrivită în România. Dar actuala schemă de compensare/plafonare a reuşit să păstreze lucrurile într-o stabilitate şi la un nivel rezonabil pentru majoritatea clienţilor finali", a a mai spus ministrul Burduja.

Până când sunt valabile cardurile de energie 

Cât despre cardurile de energie, ele vor valabile până sfârşitul lunii mai. Peste un milion de oameni mai au bani necheltuiţi. Dacă ar fi expirat pe 31 martie, adică peste trei zile, sumele s-ar fi întors la stat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
corinita din salcie jpg
index webp
aeroport galati braila facebook jpg
gelu duminica poveste de viata jpg
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net