9 motive să mănânci vinete

Cine nu prefer─â o salat─â de vinete coapte ├«n toiul verii? Dincolo de gustul bun al acestor legume, ele au un aport ridicat de┬ávitamine, minerale ╚Öi antioxidan╚Ťi. Multe dintre aceste substan╚Ťe nutritive se g─âsesc ╚Öi ├«n coaj─â, a╚Öa c─â ├«ncearc─â, atunci c├ónd este posibil, s─â le consumi cu tot cu┬ácoaj─â.┬á

1 vinete jpg jpeg
  • Vinetele con┼úin fier, calciu ┼či alte minerale, nutrien┼úi esen┼úiali s─ân─ât─â┼úii corpului nostru. Fie c─â le consumi pe gr─âtar, coapte, pr─âjite sau ├«n toc─âni┼ú─â, vinetele sunt la fel de delicioase ┼či au acela┼či efect pozitiv asupra s─ân─ât─â┼úii tale.
  • Aceast─â legume con┼úine anumi┼úi fitonutrien┼úi esen┼úiali care ├«mbun─ât─â┼úesc circula┼úia s├óngelui ┼či hr─ânesc creierul. Dar ┼úine minte, ace┼čti nutrien┼úi exist─â ├«n cantit─â┼úi mai mari ├«n coaja vinetei, a┼ča c─â nu o arunca.
  • Con┼úinutul crescut de fibre din vinete protejeaz─â tractul digestiv, ├«mpiedic├ónd astfel apari┼úia cancerului de colon. 
  • Vinetele sunt recomandate ┼či ├«n diet─â deoarece sunt s─ârace ├«n calorii. O singur─â v├ón─ât─â con┼úine 35 de calorii. Nu con┼úin gr─âsimi dar au, ├«n schimb, un con┼úinut mare de fibre care te ajut─â s─â te saturi repede f─âr─â s─â m─ân├ónci mult. 
  • Timp de c├óteva secole, vinetele au fost folosite pentru a controla diabetul. Cercet─ârile recente i-au validat acest rol, datorit─â cantit─â┼úii mari de fibre ┼či a nivelului sc─âzut de carbohidra┼úi solubili din vinete.
  • Vinetele au, de asemenea, grij─â ┼či de inima noastr─â. Cercet─ârile arat─â c─â pot reduce nivelul de colesterol ÔÇťr─âuÔÇŁ, dar trebuie g─âtite ├«n a┼ča fel ├«nt├ót s─â beneficiezi de toate calit─â┼úile lor. Vinetele pr─âjite ├«n ulei las─â foarte mult─â gr─âsime ┼či sunt greoaie pentru stomac. ├Än schimb, coapte la 400 de grade, acestea au un gust mult mai bun ┼či nici nu ├«ngreuneaz─â digestia. De asemenea, vinetele sunt bogate ├«n bioflavonoide, antioxidan┼úi puternici care au rolul de a regla tensiunea arterial─â ┼či previn depunerile de colesterol pe pere┼úii vaselor de s├ónge.
  • Un consum regulat de vinete ne scap─â de cheagurile de s├ónge, datorit─â vitaminei K ┼či bioflavonoidelor, care ├«nt─âresc vasele de s├ónge. Astfel este redus semnificativ riscul de infarct ┼či accidente vasculare cerebrale, scrie csid.ro. 
  • Vinetele furnizeaz─â o bun─â parte din constituen╚Ťii complexului de vitamine B, precum acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), tiamina (vitamina B1) ╚Öi niacina (vitamina B3). Organismul are nevoie de ace╚Öti nutrien╚Ťi din surse externe, pentru metabolizarea eficient─â a gr─âsimilor, proteinelor ╚Öi carbohidra╚Ťilor.
  • Cercet─âtorii au descoperit c─â vinetele con╚Ťin cantit─â╚Ťi importante de fitochimicale numite antocianine, un tip de antioxidan╚Ťi care protejeaz─â organismul ├«mpotriva cancerului, ├«mb─âtr├ónirii premature, inflama╚Ťiilor ╚Ťi bolilor neurologice.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

FotoJet jpg
FotoJet (4) jpg
David Popovici, EPA jpg
FotoJet (1) jpg
Dorian Popa
sotie cumpanasu jpg
cristina rus accident 2 JPG
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 vaci jpg
foto 1   h 56735691 jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 18 august flor si lavru ermil serapion si polien manastirea sucevita jpeg
pensionari jpeg
catedrala 3 jpg