Fiecare român care stă la curte trebuie să facă acest lucru cât mai des. Care sunt beneficiile grădinăritului asupra sănătății

Ultima actualizare:

De ce să alegi o plimbare în natură sau să te relaxezi într-un hamac, când poți pur și simplu să îți petreci timpul în grădină? Grădinăritul este unul dintre cele mai sănătoase hobby-uri, pentru că are multe beneficii pentru sănătate, atât la nivel fizic cât și mintal.

Beneficiile grădinăritului asupra sănătății mintale și fizice / Foto: Freepik
Beneficiile grădinăritului asupra sănătății mintale și fizice / Foto: Freepik

Creșterea propriei grădini a fost, din punct de vedere istoric, o modalitate de a rezista nedreptății și de a revendica spațiul personal într-o lume care nu răspunde întotdeauna nevoilor proprii, de exemplu, au apărut mii de grădini (de flori, de legume, peisaje ornamentale cu cascade și iazuri) în spatele incintelor de sârmă ghimpată, în timpul deportării japonezilor americani în lagărele de concentrare din vestul american.

În prezent, pentru că nu au încredere în sursele din care provin fructele și legumele în supermarket, mii de persoane aleg să și le cultive singure, vrând să combată inechitățile din sistemul alimentar sau orice nedreptate pe care o resimt. În același timp, pentru alții, este un hobby prin care se pot relaxa. Însă, grădinăritul are și multe beneficii asupra sănătății noastre.

Beneficiile gărdinăritului

Pasiunea pentru grădinărit este o ocazie excelentă de a cunoaște oameni cu același hobby. Iar, potrivit specialiștilor, reprezintă una dintre metodele cele mai eficiente în stabilirea de noi relații sociale. De asemenea, deoacere grădinăritul implică statul afară, pielea noastră folosește lumina soarelui pentru a produce vitamina D, care este esențială pentru sănătate, pentru întărirea oaselor și a sistemului imunitar, reducând riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer și scleroză multiplă.

O jumătate de oră la soare în grădină poate produce între 8.000 și 50.000 de unități de vitamina D în corpul nostru, în funcție de diverși factori, cum ar fi hainele pe care le purtăm sau tipul de ten, conform cercetătorilor. Dacă nivelul de vitamina D este scăzut, există un risc mai mare de a dezvolta crize de psoriazis, afecțiuni metabolice, diabet de tip II și demență.

Totodată, grădinăritul reprezintă o activitate în care toleranța individuală are ocazia să se antreneze, poate ameliora tendința individuală către perfecționism și ne ajută să ne recuperăm după experiențe dureroase sau stresante, deoarece contribuie la scăderea nivelului de cortisol, hormonul stresului. Pentru mulți oameni, urmărirea efectelor treptate și necontrolate ale schimbărilor climatice crește nivelul zilnic de stres și creează un sentiment copleșitor de vinovăție, de aceea, unii grădinăresc cu scopul de a atenua schimbările climatice.

Ajută la reducerea riscului de demență

Grădinăritul îmbunătățește și starea de spirit și crește stima de sine. Atunci când petreci timp în grădină, nivelul tău de anxietate scade și te vei simți mai puțin deprimat. Și asta nu este tot, este și o formă de exercițiu fizic, folosind fiecare grupă musculară majoră din corp, greblarea și tăierea ierbii pot intra în categoria exercitiilor ușoare până la moderate, în timp ce datul cu lopata, săpatul și tăierea lemnului pot fi considerate exerciții de tip cardio. De asemenea, potrivit studiilor, poate ajuta la scăderea riscului de obezitate, atât la vârste adulte cât și în cazul copiilor, și ajută la un somn odihnitor de cel puțin 7 ore pe noapte.

Exercițiile fizice îmbunătățesc funcționarea creierului, așadar, activitățile de grădinărit pot stimula nervii creierului care sunt responsabili de memorie. Prin urmare, și 20 de minute dacă petreci timp muncind în grădină, te poate ajuta la reducerea riscului de apariție a demenței și, dacă cineva suferă deja de boală, poate ameliora simptomele.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net