Ce conține, de fapt, carnea de mici din supermarketuri: „Afecțiuni periculoase”

În ajunul zilei de 1 Mai, sărbătoare tradițională a picnicurilor și a grătarelor sfârâind în aer liber, un raport de laborator zdruncină încrederea românilor în preparatul lor favorit: micii. Observator a dus probe de carne de mici, cumpărate din piețe și supermarketuri, la Institutul de Cercetări Alimentare. Rezultatul a fost uluitor: nicio mostră nu a fost considerată sigură pentru consum.

Ce conține, de fapt, carnea de mici din supermarketuri. Foto: arhiva.
Ce conține, de fapt, carnea de mici din supermarketuri. Foto: arhiva.

Specialiștii ICA au declarat că toate probele analizate au fost fie contaminate bacteriologic, fie neconforme din punct de vedere al compoziției. Concluzia e tranșantă: niciun mic testat nu ar fi trebuit să ajungă la vânzare.

Din păcate, niciunul dintre produsele aduse nu poate fi recomandat pentru consum. Unele au probleme de siguranţă alimentară, altele sunt pur și simplu necalitative”, a spus Alexandru Cîrîc, directorul ICA.

Ce au găsit în carne?

Buletinele de analize arată o imagine șocantă: Salmonella, E. coli, enterobacterii provenite din contaminare fecală, carne de porc sau pasăre etichetată drept oaie sau vită, soia adăugată fără mențiune pe ambalaj și zgârciuri în exces. Fiecare probă a ridicat semnale de alarmă privind igiena din procesul de producție sau ambalare.

Salmonella și E. coli sunt agenți patogeni extrem de periculoși. Pot provoca dureri abdominale severe, febră, vărsături și chiar complicații grave în cazul copiilor, vârstnicilor sau al persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

Deși ambalajele promiteau carne de vită sau oaie, în realitate, toate probele conțineau carne de porc, iar unele chiar carne de pasăre. Etichetarea înșelătoare nu este doar o problemă de încredere, ci una de sănătate publică, mai ales pentru consumatorii care evită anumite tipuri de carne din motive religioase sau medicale.

Riscuri reale

Contaminarea ar fi putut apărea în mai multe etape: în timpul tocării cărnii, al amestecării sau la ambalare, unde lipsa igienei pare să fie o constantă. Deși grătarul încins omoară o parte din bacterii, riscul rămâne mare dacă micii nu sunt gătiți bine, „în sânge”, cum preferă unii.

În România, se consumă anual aproximativ 250 de milioane de mici, iar de 1 Mai, peste 18 milioane ajung pe grătare. Deși este simbolul distracției și al meselor în aer liber, acest preparat se dovedește a fi o capcană, atunci când provine din surse nesigure.

Ce e de făcut?

  • Citiți atent etichetele – căutați producători de încredere, care menționează clar compoziția.
  • Gătiți complet carnea – nu consumați mici cruzi sau semi-preparați.
  • Evitați carnea expusă în aer liber – în special din piețe, unde condițiile de igienă pot fi incerte.
  • Verificați termenul de valabilitate și păstrarea în lanțul de frig.


Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Targul de Craciun din Iasi, foto Facebook jpg
bloc vechi jpg
sua  nghetata jpg
catalin drula facebook jpg
pensie, foto shutterstock jpg
Vot 7 decembrie Capitala 1 Inquam Photos / George Călin
tren ai marea britanie bbc jpg
basescu vot inquam jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net