Cum arată farfuria ideală pentru slăbit. Sfaturile Mihaelei Bilic pentru un meniu echilibrat: „Ciorba face excepție de la regulă”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic revine cu explicații clare și accesibile despre compoziția ideală a unei mese sănătoase și eficiente în procesul de slăbire. Potrivit acesteia, cheia stă în gestionarea carbohidraților, nu doar în număratul caloriilor.

Carbohidrații, principalul vinovat în lupta cu kilogramele
Mihaela Bilic atrage atenția asupra carbohidraților, amidonului și făinoaselor. Pentru a slăbi, specialista spune că trebuie neapărat să limitezi considerabil acești nutrienți, deoarece pot crește glicemia în sânge și nivelul de insulină.
„Dacă vreți să slăbiți, nutrienții care trebuie limitați (după ce ați eliminat zahărul) sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină – principalul hormon de îngrășare al organismului”, scrie Bilic într-o postare pe Facebook.
Deși uneori sunt eliminați complet din alimentație, nutriționista avertizează că acest lucru nu este recomandat pe termen lung.
„Nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt sursă de glucoză – carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cât și cel psihic sunt afectate grav.”
Farfuria ideală versus farfuria de îngrășat
Mihaela Bilic propune o metodă simplă pentru a învăța controlul porțiilor și a compune o farfurie echilibrată.
„Cum arată farfuria ideală? Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon”
Pentru cei care vor să slăbească, regula este și mai clară: „Cum arată farfuria de slăbit? Făinoasele dispar cu desăvârșire, rămâne carnea cu salată.”
Depășirea cantității recomandate de amidon transformă însă o masă echilibrată, într-una „de îngrășat”: „Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat – pizza, paste și risotto.”
Nutriționista încurajează un exercițiu simplu pentru conștientizarea obiceiurilor alimentare: „Vă invit să identificați și numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este 'bugetul' vostru prezent și pe el trebuie să-l reduceți cu 30-50% când vreți să slăbiți! Jumătate de porție înseamnă ½ din numărul de calorii.”
Și, ca bonus pentru iubitorii de mâncăruri tradiționale: „P.S. Ciorba face excepție de la regulă, este prin definiție o farfurie de slăbit chiar dacă are un pic de cartofi sau de fidea – cu ciorbă nu greșiți niciodată!”



































