Cum poți mânca paste zilnic fără să te îngrași. Recomandarea unui chirurg cu 20 de ani de experiență
Pastele pot fi parte dintr-un stil de viață sănătos, cu o singură condiție esențială: să fie gătite corect. Prepararea inteligentă nu doar că le conservă gustul autentic, ci și contribuie la menținerea unei diete echilibrate, fără compromisuri asupra sănătății. Un aliment iubit în întreaga lume, pastele continuă să câștige teren în preferințele consumatorilor, indiferent de cultură sau obiceiuri culinare.

Popularitatea pastelor este susținută de cifre. În Spania, spre exemplu, consumul de paste a ajuns în 2023 la aproape 194 de milioane de kilograme, potrivit unui studiu. Nici românii nu rămân indiferenți în fața acestui preparat: chiar dacă media națională de consum pe cap de locuitor este de patru ori mai mică decât cea din Uniunea Europeană, pastele se numără printre cele mai comandate preparate în aplicațiile de livrare. În 2023, România s-a clasat pe primul loc în Europa de Sud-Est la consumul de paste prin serviciile de livrare la domiciliu. De asemenea, pastele sunt prezente frecvent pe mesele românilor, inclusiv în zilele festive, fiind preferate atât în restaurante, cât și acasă.
Secretul italienilor
Totuși, deși sunt gustoase și ușor de pregătit, pastele sunt adesea privite cu reticență de cei care țin la siluetă. Frica de îngrășare persistă, în ciuda exemplelor clare că ele pot fi integrate într-un regim alimentar echilibrat. Italienii, de pildă, le consumă aproape zilnic, inclusiv la cină, fără ca acest obicei să le afecteze greutatea corporală. Secretul? Modul în care sunt preparate.
Fie că este vorba de rețete clasice precum pesto, carbonara sau bolognese, cheia nu este să renunți la paste, ci să le gătești așa cum o fac italienii: „al dente”. Experți în medicină și nutriție, precum chirurgul bariatric Leonardo Rejón, sunt fermi în privința modului în care poți consuma paste fără ca acestea să devină bombe calorice. Potrivit specialistului, pastele fierte „al dente” au proprietăți unice care ajută la controlul greutății și la îmbunătățirea sănătății metabolice.
„Italienii nu se îngrașă pentru că le gătesc astfel”, spune Rejón, subliniind că pastele fierte prea mult, până devin moi, își pierd complet aceste beneficii.
Citește mai multe pe Adevărul.ro