Greșeala pe care o fac mulți români. De ce nu e bine să mâncăm niciodată legumele goale

Există unele legume pe care le putem consuma în ce cantitate vrem și tot vor rămâne benefice organismului nostru, ne spune medicul nutriționist Mihaela Bilic. Se pare că ar fi vorba despre legume precum broccoli, ardei, roșii, ori morcovii. Aceste legume sunt foarte benefice datorită conținutului de micronutrienți și fitonutrienți.

Ne trebuie puțină grăsime alături de legume / foto: Shutterstock
Ne trebuie puțină grăsime alături de legume / foto: Shutterstock

Potrivit celor de la adevarul.ro, într-o postare pe pagina sa de Facebook, dr. Mihaela Bilic ne vorbește pe larg despre beneficiile legumelor pentru sănătatea noastră, dar și de ce este foarte important să le consumăm alături de puțină grăsime.

„Betacarotenul și licopenul sunt dependenți de grăsime

Cu toții știm că legumele sunt sănătoase. Nu conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienți/ fitonutrienti- acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante!Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci, la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza!

Cu cât mâncăm mai multe legume, cu atât mai bine- ideal să fie cât mai intens și mai diferit colorate!Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. Printre ele avem beta-carotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu.

Apoi este licopenul, pigmentul din roșii, care are un efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete”, explică medicul Mihaela Bilic, confrom sursei.

Cum trebuie consumate aceste legume

Potrivit expertului, este foarte important să consumăm aceste legume alături de puțină grăsime, pentru a putea beneficia din plin de efectele lor benefice.

„Ce trebuie știut despre acești fitonutrienti? Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii! Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză. La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime. Chiar și legumele proaspete, bastonașe sau salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi, măsline, semințe etc.

Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinam pe toate. Iar pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale Iar un strop de grăsime ne “unge” pe suflet”, explică dr. Mihaela Bilic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
lacul verde resort 7fbfbc original jpg
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
image
actualitate.net
image
actualitate.net