Încălzirea globală și consumul de zahăr, conexiune neașteptată dezvăluită de un studiu

Înghețata, deserturile congelate și băuturile răcoritoare devin și mai atractive în zilele toride de vară. Pe măsură ce temperaturile cresc din cauza schimbărilor climatice, americanii consumă tot mai multe dintre aceste produse. Așa arată un studiu recent publicat în revista Nature, care ridică semne de întrebare asupra sănătății publice.

Legătura nebănuită dintre încălzirea globală și consumul de zahăr / foto: colaj Pixabay
Legătura nebănuită dintre încălzirea globală și consumul de zahăr / foto: colaj Pixabay

Unele dovezi sugerează că schimbările climatice vor afecta disponibilitatea și calitatea alimentelor, provocând penurie, creșteri de prețuri și reducerea valorii nutriționale, a declarat Pan He, autor al studiului și lector în științe ale mediului și durabilitate la Universitatea din Cardiff.

Însă, se știe mult mai puțin despre efectele schimbărilor climatice asupra alegerilor noastre alimentare și a băuturilor pe care le consumăm, a adăugat ea pentru CNN.

Consum mai mare de zahăr în zilele toride

Cercetătorii au analizat datele privind achizițiile alimentare ale gospodăriilor din SUA între 2004 și 2019, urmărind aceleași familii pe o perioadă lungă. Apoi, au comparat deciziile de cumpărare cu datele meteorologice regionale, inclusiv temperatură și umiditate. Studiul arată că, pe măsură ce temperaturile cresc, oamenii consumă mai mult zahăr, în special sub formă de băuturi dulci, precum sucuri și sucuri naturale, potrivit Nature Climate Change.

Cercetătorii au descoperit că pentru fiecare 1 grad Celsius de încălzire, consumul de zahăr adăugat în gospodăriile din SUA a crescut cu 0,7 grame pe persoană pe zi, cu o creștere mai mare la temperaturi între 20 și 30 de grade Celsius.

Potrivit lui Pan He, căldura determină organismul să piardă mai multă apă, iar oamenii simt nevoia să se hidrateze și să se răcorească. Pentru mulți americani, acest lucru se traduce prin consumul de băuturi răcoritoare dulci și înghețată.

Efectul este deosebit de pronunțat în gospodăriile cu venituri mai mici sau cu un nivel de educație scăzut. Grupurile defavorizate tind să aibă deja un consum mai mare de zahăr, fiindcă acest aliment este mai ieftin și mai accesibil, iar în perioadele caniculare le este mai greu să stea în spații climatizate.

Studiul arată că, dacă încălzirea globală continuă necontrolată, consumul de zahăr la nivel național ar putea crește cu aproape 3 grame pe zi până în 2095, grupurile vulnerabile fiind cele mai expuse.

Căldura extremă modifică obiceiurile de consum și riscurile pentru sănătate

Excesul de zahăr poate crește riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare. American Heart Association recomandă limitarea zahărului adăugat la maximum 6% din totalul caloriilor zilnice: nu mai mult de 36 de grame pentru bărbați și 26 de grame pentru femei.

Problemele de sănătate publică legate de consumul de zahăr au fost discutate pe larg, dar dacă luăm în considerare interacțiunea cu schimbările climatice, situația se va agrava. Factorii de decizie din întreaga lume ar putea fi nevoiți să ia în considerare modalități de gestionare a consumului de zahăr ca parte a adaptării la schimbările climatice", a spus cercetătoarea Pan He.

Dovezile privind modul în care (căldura extremă) modifică obiceiurile alimentare sunt încă relativ rare”, a afirmat Charlotte Kukowski, cercetătoare la Cambridge Social Decision-Making Lab de la Universitatea din Cambridge, care nu a participat la cercetare.

Studiul „evidențiază un canal mai puțin discutat prin care schimbările climatice pot afecta bunăstarea umană. Ceea ce este deosebit de îngrijorător este faptul că grupurile cele mai vulnerabile – cele cu resurse mai puține pentru a se adapta – sunt atât cele mai expuse la încălzire, cât și cele mai expuse riscului de boli legate de alimentație”, a adăugat ea.

Cercetătorii subliniază că modul exact în care schimbările climatice vor influența obiceiurile alimentare și consecințele asupra sănătății și inegalității rămân încă neclare, fiind nevoie de mai multe studii în diverse regiuni ale lumii.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cafenea Sursa  Freepik com jpg
ceausescu sondaj jpg
499992705 1274123354512806 2651166906498329812 n jpg
nyzhnia apsha captura video jpg
Bunica Veruta, foto Facebook jpg
Spovedanie foto Ziarul Lumina jpg
caz roxana calin colaj captura video jpg
cum aratanoul buletin electronic romani  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net