Leguma care îți oferă energie întreaga zi și îți întinerește piele. Poți merge 5 kilometri, inițial a fost cultivată ca medicament, nu ca aliment
Morcovii sunt o sursă excelentă de hrană, în plus ei au un conținut scăzut de grăsimi și calorii. Trebuie să știi că trei morcovi îți oferă energia necesară pentru a merge 5 kilometri, aceștia fiind cultivati inițial ca medicament, nu ca aliment.

Morcovii sunt bogați în betacaroten și vitamina A
După cum sugerează și numele, morcovii sunt bogați în compuși vegetali numiți carotenoizi, acești compuși se acumulează în rădăcină, partea pe care o consumăm de la morcovi. Aproximativ 80% din carotenoizii din morcovi reprezintă betacarotenul. Carotenoizii joacă un rol important în menținerea vederii.
Așadar, nu sunt lăudați degeaba în privința efectului asupra vederii noastre. Morcovii sunt bogați în betacaroten și vitamina A, ambele cu rol de susținere a țesuturilor oculare, în special a fotoreceptorilor responsabili cu vederea noastră.
Când gătim morcovii putem adăuga trei picături de ulei de măsline
Morcovii pot îmbunătăți vederea de noapte, pot întârzia apariția cataractei și a multor altor afecțiuni oculare. Morcovii nu fac minuni în cazul persoanelor deja bolnave și nu te vor scăpa de dioptrii, însă pot fi de folos în prevenția agravării afecțiunii de care suferi. Carotenoizii ajută, de asemenea, la menținerea unui sistem imunitar care funcționează bine, sunt importanți pentru sănătatea pielii și ne susțin membranele mucoase în zone importante precum sistemul respirator.
Interesant este că atunci când gătim morcovi prin coacere, la grătar sau la cuptor putem îmbunătăți sau cel puțin să le menținem conținutul de carotenoizi prin adăugarea unor picături de ulei de măsline. În felul acesta, crește și mai mult capacitatea de a absorbi conținutul de provitamina A.
Morcovii au și rolul de a întineri pielea
Morcovii îți întineresc pielea și te ajută să te bronzezi sănătos. Tot betacarontenul este „vinovat” de acest lucru, el favorizând modificarea nuanței pielii. Practic, dacă în perioada în care ești la mare și vrei să te bronzezi mănânci mai mult morcov, bronzul se va instala mai rapid și va fi mai uniform. Atenție însă la excesul de betacaroten, care poate cauza îngălbenirea pielii.
Booster imunitar
Morcovul are un efect inevitabil de stimulare a imunității. Combinarea vitaminelor și a mineralelor nu doar că protejează organismul de daunele radicale sau reduce stresul oxidativ, ci și crește puterea imunității. Vitaminele A, C, K, B6, potasiu și fosfor care se găsesc în morcovi ajută la protejarea organismului împotriva virușilor și bacteriilor care cauzează diferite boli.
La început, oamenii au crescut morcovi nu ca alimente, ci ca medicamente, utilizate pentru a trata diferite boli. Acesta poate fi regăsit cu aproximativ 5.000 de ani în urmă în documente istorice și picturi.