Leguma nelipsită din ciorbele românilor care poate provoca boli grave, inclusiv cancer. E periculoasă când e reîncălzită

În bucătăria românească, țelina este o legumă des întâlnită și apreciată, mai ales în preparatele tradiționale precum ciorbele. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra unui aspect care poate pune în pericol sănătatea consumatorilor: reîncălzirea preparatelor care conțin această legumă.

Ciorbă de legume. Foto: Shutterstok.
Ciorbă de legume. Foto: Shutterstok.

Deși țelina este cunoscută pentru beneficiile sale nutritive și conținutul bogat în vitamine, aceasta poate deveni toxică în anumite condiții, mai ales în momentul în care este reîncălzită, conform informațiilor prezentate de site-ul de sănătate Doctorul Zilei.

Motivul pentru care această legumă poate duce la boli grave

Explicația rezidă în conținutul semnificativ de nitrați prezenți în țelina proaspătă. Atunci când aceasta este supusă procesului de reîncălzire, nivelul de nitrați este eliberat, constituind un risc pentru sănătate.

Nitrații, substanțe găsite în anumite alimente, au fost asociate cu diverse afecțiuni grave, inclusiv cancer. Specialiștii avertizează cu privire la riscul crescut de hipertensiune, intoxicație alimentară și disfuncții ale sistemului circulator ca posibile consecințe ale consumului de țelină reîncălzită, în cantități semnificative.

Atenția se cuvine acordată și în perioada estivală, când temperaturile ridicate pot amplifica riscurile asociate cu țelina. Consumul acestei legume în timpul verii poate provoca alergii, datorită prezenței unei substanțe numite bergapten, care poate declanșa reacții anafilactice.

Această legumă nu este recomandată femeilor însărcinate

De asemenea, se remarcă o atenționare specială pentru femeile însărcinate. Consumul excesiv de țelină nu este recomandat în această perioadă, deoarece această legumă reprezintă o sursă bogată de hormoni naturali, ceea ce ar putea avea efecte nedorite asupra sarcinii.

Prudența în ceea ce privește consumul de țelină reîncălzită, mai ales în cantități semnificative, este esențială pentru menținerea sănătății. Este recomandat să fim conștienți de impactul pe care anumite procese culinare îl pot avea asupra legumelor, luând măsuri pentru a evita riscurile asociate cu această practică.

image
image
image
image
image
image
trandafiri albi foto magnolia jpg
casa thesun1 jpg
casa colaj tiktok jpg
Dieta Atlantica jpg
vapor istock jpg
castelul predjama pixabay jpg
Rimetea FOTO Shutterstock jpg
Lavanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net