Motivul neașteptat pentru care este bine să congelezi carnea înainte de a o mânca

În pragul sărbătorilor de iarnă, mulți dintre români se aventurează în pregătirea bucatelor tradiționale care includ carne de porc. Cu toate acestea, există un risc serios asociat cu consumul de carne insuficient gătită sau procesată termic, iar acest risc are un nume - trichineloza.

Carne de porc. Foto: arhiva.
Carne de porc. Foto: arhiva.

Ce este trichineloza?

Trichineloza este o boală parazitară cauzată de infecția cu un vierme numit Trichinella, un nematod (vierme rotund) care poate infecta o varietate de animale, inclusiv porci, mistreți, ursi și lilieci. Infecția se produce de obicei prin consumul de carne insuficient gătită care conține larvele acestui parazit.

Sursa principală: carnea de porc

Cu toate că boala poate fi transmisă și de la alte animale, carnea de porc este principalul vector de infecție pentru oameni. În multe gospodării, tradiția sacrificării porcului înainte de sărbători este încă păstrată, iar aceasta poate deveni o sursă de pericol dacă nu sunt respectate măsurile adecvate de preparare a cărnii.

Congelarea ca măsură de prevenție

Congelarea cărnii de porc la temperaturi scăzute timp îndelungat poate contribui la reducerea riscului de infecție. Se recomandă ca, înainte de gătire, carnea să fie congelată la o temperatură între -15°C și -25°C, timp de 20-30 de zile, cu grosimea feliei de carne să nu depășească 15 cm. Acest proces are potențialul de a distruge larvele parazitului și, astfel, de a preveni infecția.

Avertismentul medicilor: simptome și riscuri

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, subliniază importanța precauțiilor, explicând că trichineloza poate cauza de la dureri musculare și articulare până la manifestări grave, precum localizare cardiacă, cerebrală sau oculară. Mai mult, simptomele pot include febră, diaree, tumefacții musculare și tulburări neuropsihice.

Măsuri de prevenție adiționale

În plus, în afara de congelarea acestui aliment, respectarea normelor de igienă alimentară și evitarea consumului de carne crudă sau insuficient gătită sunt esențiale pentru prevenirea infecției cu Trichinella. Diagnosticul și tratamentul trebuie căutate în cazul oricăror simptome suspecte, iar carnea de la animalele vânate sau crescute în gospodărie ar trebui testată în prealabil.

În concluzie, în fața tentațiilor culinare de sezon, este vital să ne amintim de riscurile asociate cu consumul de carne de porc și să adoptăm măsuri adecvate de preparare și prevenire pentru a asigura sănătatea noastră și a celor dragi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Florin Talpan FOTO sportpictures.eu
image
image
image
image
image
image
Palatul Normanzilor, Sicilia (@Shutterstock) jpg
insula capri jpeg
pomi fructiferi jpg
4 front carburanti caseta jpg
fiat topolino jpg
batic dacic pe Columna 640x370 jpg
sat pixabay jpg
nava de croaziera foto pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net