Așa se antrenează George Buta, singurul român medaliat cu aur la biatlon seniori

George Buta, singurul român medaliat cu aur la biatlon seniori, urmează antrenamente extrem de solicitante pentru a atinge performanța dorită în competițiile internaționale.

George Buta, singurul român medaliat cu aur la biatlon seniori
George Buta, singurul român medaliat cu aur la biatlon seniori

Deținătorul aurului la Campionatul Mondial de la Nove Mesto (Cehia) și al locului 14 la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018, spune că sportul de performanță necesită multe sacrificii și, pentru a depăși rezultatele existente, se dedică total pregătirii pentru marile competiții.

Arde 600-700 calorii pe oră la -20 de grade Celsius

Pregătire care presupune uneori și 7 ore de antrenament intens zilnic, ce implică un efort aerob, stabil, de lungă durată, în care consumă aproximativ 600-700 calorii pe oră, la temperaturi de până la -20 de grade Celsius.

Sportul de performanță necesită multe sacrificii. Pentru mine este deja un stil de viață, am sportul în sânge. Știu foarte bine ce am de făcut. Antrenament, odihnă, mai puțin viață personală. Depinde de antrenament, de perioada în care te afli, poți face un antrenament care durează 6 -7 ore sau antrenamente de o oră și jumătate”, spune George Buta.

Pregătirea pentru competițiile de biatlon presupune, într-un sezon, între 700 și 900 de ore de efort, și asta fără timpul petrecut în poligonul de tragere. George urmează 500 de sesiuni de antrenament într-un sezon, la temperaturi de până la -20 de grade Celsius, și în care ritmul cardiac ajunge la 170/180 de bătăi pe minut.

Un biatlonist se antrenează într-un sezon undeva între 700-900 ore de efort, fără să luăm în considerare timpul petrecut în poligonul de tragere. La pregătirea fizică generală, cele mai lungi antrenamente durează 6-7 ore și implică un efort aerob, stabil, de lungă durată, în care sportivul consumă aproximativ 600-700 calorii pe oră.

În perioada precompetițională durata antrenamentelor scade, iar intensitatea lor crește. Antrenamentele de intensitate ridicată a efortului se efectuează cu arma, iar sportivul trebuie să fie capabil sa tragă foarte precis după ce schiază la viteză foarte mare, acesta având un ritm cardiac de peste 170/180 de bătăi pe minut atunci când intră în poligonul de tragere”, explică antrenorul Gheorghe Gârniță.

Efort maxim și presiune contratimp

Complexitatea schiului biatlon are un grad foarte ridicat deoarece sportivul trebuie să schieze la capacitatea maximă a organismului aproape tot traseul și, în același timp, trebuie să nimerească în serii de câte cinci, discuri ce au un diametru 4.5 mm la poziția culcat, respectiv 115 mm la poziția picioare, la o distanță de 50 de metri. Totul contratimp, având frecvența cardiacă la peste 170 de bătăi pe minut. Și, să nu uităm, competițiile se pot desfășura la temperaturi de până la minus 20 de grade”, completează antrenorul.

George Buta este campion mondial, câștigând medalia de aur în proba de super sprint 7,5 km la Campionatele Mondiale de biatlon pe role de la Nove Mesto (Cehia). Sportivul a avut atunci patru trageri fără penalizare şi a terminat cursa cu timpul de 19 min 36 sec 5/10, fiind urmat în clasament de rusul Iaroslav Kostiukov, la 11 secunde, şi de belgianul Florent Claude, la 15 sec 7/10.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net