Te-ai accidentat la schi? Mergi la ortoped!

În fiecare an, din  ianuarie până în mai, cât ține schiatul, medicii ortopezi se confruntă cu foarte multe cazuri de accidentări provenite în timpul practicării sporturilor de iarnă. Din totalul intervențiilor chirurgicale ortopedice realizate în această perioadă, 70 la sută reprezintă accidentările de acest fel. 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

„O parte din accidentările la schi se pot trata conservator, prin imobilizare și tratament medicamentos, însă unele dintre ele, rupturile de ligament încrucișat și de menisc, care sunt și cele mai frecvente, din păcate, nu se pot trata decât chirurgical. Tipurile de accidentări din timpul practicării sporturilor de iarnă care duc cel mai frecvent la operații chirurgicale sunt entorsele de genunchi, unde intră și rupturile de menisc și de ligament, dar și fracturile de claviculă sau luxațiile acromioclaviculare. Schema de tratament și etapele ei depind de evaluarea făcută de către medicul ortoped ulterior accidentării.”, consideră dr. Ion Bogdan Codorean, medic chirurg ortoped, specialist în traumatologie sportivă, doctor în științe medicale. 

Ce simptome te trimit la medic 

Chiar dacă adrenalina sportului practicat face de multe ori ca accidentările suferite pe pârtie să nu pară foarte grave, specialistul semnalează existența câtorva simptome care trebuie să apese butonul de „panică” și să trimită pacientul către cabinetul medicului ortoped pentru a confirma sau infirma iminența unui tratament chirurgical. 

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic chirurg ortoped
Dr. Ion Bogdan Codorean, medic chirurg ortoped

„Atunci când există durere, când articulațiile sau genunchiul se umflă, când este limitată mobilitatea sau există un blocaj articular, când apare, în cazul unei fracturi, o mobilitate anormală, într-o zonă atipică, în oricare dintre aceste situații trebuie mers urgent la medicul ortoped pentru stabilirea tratamentului adecvat.”, subliniază specialistul.

Tipuri de intervenții chirurgicale 

Intervenția chirurgicală ortopedică, în funcție de tipul ei și de schema de tratament și recuperare recomandate de medicul ortoped, pot ține pacientul departe de pârtia de schi un an, însă nu este exclus să îi poată permite să se reîntoarcă la sport și în același sezon.

„În cazul unei intervenții chirurgicale de ruptură de menisc, te poți întoarce pe pârtia de schi în același sezon, însă după operația de ruptură de ligament încrucișat, cel mai probabil revenirea la sport va fi în sezonul următor. Orice schema de tratament începe în cabinetul medicului ortoped și depinde de tipul de accidentare și de particularitățile fiecărui pacient. Fie că este vorba despre operațiile de ligament încrucișat anterior sau posterior, de rupturi de menisc, fracturi de claviculă sau de mai rarele operații pentru luxațiile acromioclaviculare, fracturile de gambă, de femur, de braț sau de antebraț, fiecare este abordată specific, etapizat și integrat de către medicul ortoped cu obiectivul revenirii la o viață activă și sănătoasă.”, explică dr. Ion Bogdan Codorean. 

Nu amâna vizita la ortoped! 

Amânarea intervenției chirurgicale recomandate de medicul ortoped în urma unei accidentări în speranța vindecării de la sine este cel mai scurt drum către agravarea problemelor articulare: „Nu există beneficii în amânarea intervenției chirurgicale recomandate de medic și nici vindecare de la sine, ci doar riscuri. În cazul afecțiunilor ortopedice cărora medicul le-a găsit rezolvare prin chirurgie trebuie acționat cât mai repede, fără amânare.

Orice zi în plus poate agrava leziunile existente, poate crea probleme noi, limitează mișcarea și calitatea vieții pentru pacient și, în timp, duce la artroză. Cu cât se amână tratamentul, efortul de zi cu zi este mai mare, iar distrucția articulațiilor este mai rapidă. Cu cât se acționează mai repede, cu atât dispar leziunile, iar viața își reia cursul firesc și calitativ de până în accidentare.”, subliniază dr. Ion Bogdan Codorean. 

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Carmen Bruma face sport
oana roman si marius elisei
înșelat jpg
bogdan ioan la vocea  jpg
frontB jpg
constantin iacoban jpg
barbat care ii ofera iubitei un buchet de flori de valentines day jpeg
calendar ortodox 2021 9 februarie sfantul mucenic nichifor jpeg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 9 februarie sfantul mucenic nichifor jpeg
frontB jpg
1 dragobete jpg jpeg
baza fotoliu (captura video) jpg
Moscheea din Malatya jpg
FotoJet (2) jpg