Doliu în lumea sportului româneasc. A murit Constantin Anghelache: „A suferit mult”

Constantin Anghelache, fost președinte al cluburilor Dinamo și Rapid, a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, în noaptea de joi spre vineri, pe 18 octombrie. Figura sa emblematică din fotbalul românesc a lăsat o amprentă puternică asupra echipelor pe care le-a condus.

Constantin Anghelache a încetat din viață la vârsta / foto: gsp
Constantin Anghelache a încetat din viață la vârsta / foto: gsp

De-a lungul carierei sale, Anghelache a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori și prieteni ai antrenorului Mircea Lucescu, relație care a început la Dinamo și a continuat după Revoluție la Rapid.

Ei au lucrat împreună chiar și la clubul Tricolorul Breaza, unde Anghelache a ocupat funcția de conducător între 2001 și 2010. Din păcate, în ultima perioadă, starea sa de sănătate s-a deteriorat considerabil, ceea ce l-a făcut să se retragă din viața publică și să evite aparițiile în ultimele luni.

În 2013, la vârsta de 67 de ani, Constantin Anghelache s-a întors la Dinamo în calitate de președinte executiv, în perioada în care clubul era condus de Ionuț Negoiță. Aceasta a fost ultima sa implicare majoră în fotbalul de performanță, iar în 2015, a părăsit din nou echipa.

Unul dintre cei care l-au apreciat foarte mult pe Anghelache a fost Cristi Bobar, fost director sportiv la Dinamo și în prezent președinte la CSM Reșița. Bobar a declarat:

„A fost omul care m-a adus la Dinamo. Avea o putere de muncă remarcabilă; mă suna de pe bicicletă la ora 6 dimineața să întrebe despre echipă.

Era foarte bine informat în toate domeniile. A suferit mult când a plecat de la club, dar sub conducerea lui, Dinamo a ajuns în Europa League. Am continuat să păstrăm legătura și după despărțirea noastră. Dumnezeu să-l ierte!”

Clubul CSO Tricolorul Breaza și-a exprimat regretul printr-un mesaj postat pe rețelele sociale, amintind performanțele obținute sub conducerea lui Anghelache: promovarea în Liga a 3-a în 2001 și în Liga a 2-a în 2009. „Condoleanțe familiei și apropiaților!”, au transmis reprezentanții clubului.

Ce carieră a văzut Constantin Anghelache înafara sportului

Pe lângă implicarea sa în fotbal, Constantin Anghelache a avut o carieră interesantă și în afara sportului. El a fost profesor universitar în domeniul economic și a lucrat în structurile Centrului de Informații Externe (actualul SIE) înainte de 1989, unde a atins gradul de locotenent-colonel.

Anghelache a condus o unitate specială care coordona activități de comerț exterior și gestiona fondurile dedicate spionajului. După Revoluție, s-a lansat în afaceri, aducând în România brandul de cafea Amigo, și l-a cooptat pe Mircea Lucescu în unele dintre afacerile sale.

Un episod memorabil povestit de Cornel Dinu îl implică pe Anghelache în perioada când Dinamo a realizat cea mai mare performanță din istoria sa, calificarea în semifinalele Cupei Campionilor Europeni în sezonul 1983-1984. După ce în „optimi” Dinamo a eliminat SV Hamburg, în „sferturi” a înfruntat campioana URSS, Dinamo Minsk.

În returul de la București, după un 1-1 în tur, bucureștenii au câștigat cu 1-0, în parte datorită influenței lui Anghelache. Cornel Dinu își amintește cum arbitrul englez Keith Hackett, venit la meci împreună cu „nea Costică” Anghelache, a oferit un arbitraj exemplar, iar la final chiar și adversarii din Minsk i-au strâns mâna, scrie Gsp. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
elisabeta lipa facebook jpeg
Andrei Matei (Facebook) jpg
Dennis Man si Valentin Mihaila (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Elisabeta Lipa, Sportpictures jpg
laurentiu toma jpg
Lituania România (Sportpictures) jpg
Lituania România (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net