O recunoști? Este „inegalabila”, „unica” actrița măritată cu doi mari regizori: „Fata asta e ca o cruce pe care să o porți pe piept”

Ultima actualizare:

În lumea teatrului și filmului românesc, Clody Bertola este un nume care a rămas imprimat în istorie datorită talentului său unic și personalității deosebite. Supranumită „Inegalabila” sau „Unica” în perioada sa de glorie, Clody Bertola a fost una dintre cele mai remarcabile actrițe ale timpului său, cunoscută nu doar pentru frumusețea ei răvășitoare, ci și pentru căsătoriile sale cu doi dintre cei mai mari regizori români.

Clody Bertola.
Clody Bertola.

Emil Cioran, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și eseiști români, a descris-o într-un mod aparte: „Fata asta e ca o cruce pe care să o porți pe piept”. Această descriere reflectă complexitatea și adâncimea personalității Clodyei, care a reușit să impresioneze și să inspire atât publicul, cât și pe cei mai talentați creatori din jurul său.

Nașterea unei legende

Clody Bertola s-a născut pe 12 august 1913, la București, într-o familie de origine italiană. Încă din copilărie, a fost fascinată de artă și teatru, descoperindu-și pasiunea în anii petrecuți la Chițorani, în Prahova, unde și-a trăit cele mai frumoase momente ale copilăriei. „Fantastic de frumoasă era copilăria mea, mai ales verile petrecute la Chițorani, unde părinții mei aveau o vie. Era acolo un univers al meu, acela al naturii, cu care întotdeauna am fost prietenă”, își amintea Clody Bertola cu nostalgie.

Talentul său a fost remarcat rapid

Clody și-a început educația artistică la școala particulară a Floriei Capsali, unde a studiat baletul clasic și arta dramatică sub îndrumarea Mariettei Sadova. Talentul său a fost remarcat rapid, fiind îndrumată să se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică, la clasa Mariei Filotti, pe care l-a absolvit în 1936. De aici, cariera sa a cunoscut o ascensiune rapidă, devenind una dintre actrițele de referință ale Teatrului Bulandra, dar și ale altor teatre importante din București.

Deși cariera sa cinematografică a fost una modestă, cu doar șapte filme la activ, Clody Bertola a reușit să lase o amprentă puternică în arta teatrală românească. Printre filmele sale notabile se numără „Ciulinii Bărăganului” (1958), „Felix și Otilia” (1972), „Ciprian Porumbescu” (1973) și „Profetul, Aurul și Ardelenii” (1978). Însă, scena a fost adevărata sa casă, locul unde și-a putut manifesta pe deplin talentul și sensibilitatea artistică.

Relațiile tumultuoase cu doi mari regizori

Viața personală a Clodyei Bertola a fost la fel de intensă și plină de pasiune ca și cariera sa. A fost căsătorită de trei ori, cu oameni deosebiți care au influențat profund arta și cultura română. Prima sa căsătorie a fost cu pictorul Ștefan Constantinescu, dar mariajul nu a fost unul fericit și s-a încheiat cu un divorț.

Ulterior, Clody Bertola s-a căsătorit cu regizorul Liviu Ciulei, care avea să devină unul dintre cei mai influenți regizori români. Povestea lor de dragoste a început pe scena teatrului și a fost marcată de o intensă conexiune spirituală și artistică. Însă, mariajul lor s-a destrămat după ce Ciulei a avut o aventură cu o altă femeie, o infidelitate pe care Clody nu a putut să o treacă cu vederea.

După despărțirea de Ciulei, Clody și-a refăcut viața alături de un alt mare regizor, Lucian Pintilie, cu care a avut o relație profundă și tumultuoasă, marcată de diferența de vârstă de 20 de ani. Pintilie a fost atras de lipsa de formalism a Clodyei și de spiritul său liber, iar relația lor a fost una intensă și plină de pasiune.

De ce s-a retras de pe scenă

Clody Bertola s-a retras de pe scenă din cauza unei afecțiuni care i-a provocat orbirea progresivă. În ultimii 10 ani de viață, a fost îngrijită Lucian Pintilie. Actrița s-a stins din viață pe 28 decembrie 2007, la vârsta de 94 de ani, în București. În testamentul său, Clody a cerut să fie incinerată, iar cenușa să-i fie împrăștiată peste dealurile din Assisi, Italia, locul de origine al familiei sale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet William și mătușa jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
WhatsApp Image 2024 09 14 at 15 05 51 (1) jpeg
12 13 7 col luminita dobrescu acum jpeg
FotoJet (1) jpg
nadia comaneci 0 jpeg
banner Theo Rose png
angelina jolie jenny shimizu jpg
horia brenciu jpg
baza stanga dakota 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net