Adevăratul motiv pentru care rușii și-ar fi dorit să invadeze România în anul 1968. Ce îl deranja pe Leonid Brejnev, liderul de la acea vreme

Fie că ne numărăm printre cei care au trăit acele momente în persoană, ori, pur și simplu, ne-au povestit părinții noștri despre ele, cu toții știm că în anul 1968, Uniunea Sovietică lansează, în luna august, „Operațiunea Dunărea”. Mai precis, trupele sovietice intervin în Cehoslovacia, iar, cum poate deja știm, Ceaușescu s-a opus vehement acestei invazii. Ei bine, pe lângă Cehoslovacia, se pare că trupele sovietice erau pregătite să intre și în țara noastră, în orice moment.

În 1968 se bănuia că o invazie sovietică este iminentă
În 1968 se bănuia că o invazie sovietică este iminentă

Nu a trecut prea mult timp de la evenimentele din 1968, iar o mulțime de oameni din țara noastră au trăit acele clipe tulburi pe propria piele. Însă, fie că ne numărăm printre cei care erau deja în viață în acele zile, ori doar ne-au povestit părinții noștri, cu toții știm că acel an a fost unul plin de pericole pentru țara noastră, datorită „Operațiunii Dunărea”, prin care Uniunea Sovietică a invadat Cehoslovacia. Ei bine, Nicolae Ceaușescu s-a împotrivit vocal acestei intervenții a Armatei Roșii, lucru ce l-a adus în vizorul Moscovei. Poate că deja știm că în 1968, autoritățile se așteptau la o invazie sovietică, în orice moment.

La doar câteva luni de la intervenția din Cehoslovacia, prin capitală treceau în viteză trupe, tancuri, cât și tot felul de alte utilaje militare, spre granița de est a țării, în anticiparea unei invazii. Se pare că autoritățile din țara noastră aveau informații cum că invazia sovietică ar fi fost programată să înceapă pe data de 22 noiembrie 1968, la ora 4 dimineața.

De ce doreau sovieticii să invadeze România

De altfel, potrivit unor informații obținute la acea vreme, invazia din Cehoslovacia ar fi fost doar prima fază a unei operațiuni de amploare, plănuite de către sovietici.

Se pare că motivul real pentru care Uniunea Sovietică își dorea să invadeze țara noastră era faptul că liderul sovietic de la acea vreme, Leonid Brejnev, era extrem de nemulțumit de politica de la acea vreme a lui Nicolae Ceaușescu. Iar pe lângă invazia din Cehoslovacia, planurile inițiale ale sovieticilor includeau o intervenție atât în România, cât și în Iugoslavia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
vouchere de vacanta jpg
uscare par jpg
image png
moda in perioada comunista, expozitie la muzeul judetean olt   foto alina mitran (10) jpg
mihaela bilic instagram jpg
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net