Ce le dădeau țăranii români de mâncare copiilor, în 1850. Era o minune că ajungeau la vârsta maturității

În anul 1850, viața pentru copiii țăranilor români era departe de a fi ușoară. Într-o societate marcată de sărăcie și lipsuri, hrana și igiena erau aspecte deosebit de problematice, iar supraviețuirea până la vârsta maturității era, în multe privințe, un miracol.

Țărani. Foto: arhiva.
Țărani. Foto: arhiva.

Cu ce erau hrăniți micuții în acele vremuri

Conform relatărilor din lucrări precum „Igiena țăranului român” de dr. Gheorghe Crăiniceanu, hrana copiilor în mediul rural românesc din acea perioadă era departe de a fi nutritivă și adecvată. Mulți copii erau hrăniți cu alimente precum mămăliga și alte nutrimente greu de digerat încă de la vârste fragede, ceea ce nu făcea decât să agraveze problemele digestive și să contribuie la mortalitatea infantilă ridicată.

Pe lângă hrana inadecvată, condițiile de viață și igiena personală erau și ele factori majori în lupta pentru supraviețuire. Conform relatărilor istorice, țăranii români evitau spălarea și baia, considerând-o o practică rară sau chiar o excepție. Această reticență față de igienă ducea la acumularea de murdărie și la apariția unui miros neplăcut, iar aceasta avea consecințe grave asupra sănătății pielii și a stării generale de sănătate.

Lipsa accesului la alimente nutritive ducea la o mortalitate infantilă îngrijorătoare

Din nefericire, lipsa accesului la alimente nutritive și la igiena adecvată ducea la o mortalitate infantilă îngrijorătoare. Statisticile vremii arătau că nouă din zece decese înregistrate în rândul țăranilor erau cauzate de sărăcia extremă și de condițiile precare de trai. Chiar și atunci când copiii se nășteau, puțini dintre aceștia reușeau să atingă vârsta maturității din cauza acestor dificultăți.

Așadar, în anul 1850, hrana și igiena erau provocări serioase pentru copiii țăranilor români, iar supraviețuirea până la vârsta adultă era un adevărat miracol într-o societate marcată de sărăcie și lipsuri. Este important să ne amintim de aceste dificultăți pentru a aprecia progresul în domeniul sănătății și al bunăstării care s-a realizat de atunci încoace.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net