Ce lefuri aveau Nicolae și Elena Ceaușescu. Cum era salariul dictatorului comparativ cu al lui Klaus Iohannis

Ultima actualizare:

La 34 de ani de la căderea regimului comunist, mulți români se întreabă ce salarii aveau Nicolae și Elena Ceaușescu, având în vedere stilul de viață opulent al acestora. Documente istorice descoperite recent arată că cei doi dictatori aveau venituri lunare considerabil mai mari decât majoritatea cetățenilor din Republica Socialistă România.

Nicolae și Elena Ceaușescu. Foto: arhiva.
Nicolae și Elena Ceaușescu. Foto: arhiva.

Salariile dictatorilor: de 11 ori mai mari decât media națională

Nicolae Ceaușescu, în calitate de secretar general al Partidului Comunist Român și președinte al Republicii Socialiste România, avea un salariu lunar total de 40.000 de lei în 1989, conform statelor de plată păstrate la Arhivele Naționale. Aceasta sumă era de aproximativ 11 ori mai mare decât salariul mediu pe economie din acea vreme. Deși propaganda oficială susținea că diferența dintre cel mai mare și cel mai mic salariu era de numai cinci ori, realitatea era cu totul alta.

Din aceste 40.000 de lei, 16.000 de lei reprezentau "retribuția tarifară" (salariul de bază) ca secretar general al partidului, la care se adăugau 4.000 de lei ca spor pentru funcția de conducere. De asemenea, pentru funcția de președinte al statului, Ceaușescu primea alte 20.000 de lei, sumă ce nu era publicată oficial. Dictatorul plătea un impozit social de doar 3% și o cotizație de membru de partid de aproximativ 300 de lei, în timp ce restul cetățenilor erau obligați să plătească impozite mult mai mari.

Elena Ceaușescu, soția dictatorului, avea de asemenea un salariu impresionant pentru acele vremuri. Ea primea 14.900 de lei în calitate de prim-viceprim-ministru, iar la această sumă se adăuga salariul de 5.900 de lei pentru funcția de director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie (ICECHIM). În total, Elena încasa lunar aproape 20.800 de lei brut.

Cum încălcau Ceaușeștii legea salarizării

Istoricii au descoperit că Nicolae Ceaușescu încălca flagrant legislația privind salarizarea din 1974, care stipula că "Raportul dintre retribuția netă maximă și minimă a personalului din unitățile de stat se stabilește la aproximativ 6 la 1". Mai mult, legea prevedea că "nimeni nu poate primi decât o singură retribuție tarifară". Ambele reguli erau încălcate de cuplul prezidențial.

Veniturile în dolari și cheltuielile cuplului prezidențial

La cursul oficial leu-dolar din 1989, salariul brut al lui Ceaușescu se ridica la aproape 9.600 de dolari. Cu toate acestea, folosind un curs "necomercial" mai apropiat de realitatea economică, venitul său ar fi fost de numai 3.200 de dolari. Cu toate acestea, Nicolae și Elena Ceaușescu nu aveau cheltuieli personale, toate fiind acoperite din fonduri de protocol. Aceasta însemna că ei puteau economisi integral banii pe care îi încasau.

Un exemplu elocvent al economiilor realizate de cuplul prezidențial este faptul că, în timpul fugii din 22 decembrie 1989, Elena Ceaușescu a uitat o valiză plină cu carnete CEC în valoare totală de 3,5 milioane de lei. Pentru context, o mașină Dacia 1300 costa în jur de 80.000 de lei, iar un apartament cu două camere, aproximativ 125.000 de lei.

Comparația cu salariile actuale

Astăzi, președintele României, Klaus Iohannis, câștigă un salariu brut de 24.960 de lei, de aproximativ 3,7 ori mai mare decât salariul mediu brut și de 12 ori mai mare decât salariul minim brut. În comparație, Nicolae Ceaușescu avea un salariu de 11 ori mai mare decât media națională, reflectând o discrepanță mult mai mare între salariile liderilor și cele ale cetățenilor de rând.

Soția președintelui Iohannis, Carmen Iohannis, este cadru didactic la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, unde predă limba engleză. Salariul ei lunar este de aproximativ 3.440 de lei, iar veniturile din închirierea unor imobile adaugă încă 3.699 de lei pe lună, dublându-și astfel salariul de profesor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
sacalul poza mare jpg
bangkok shutterstock 1908221836 jpg
ADIDDB cercetare dezvoltare inovare testare drone 11 result webp
cana cafe istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net