Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el

De-a lungul istoriei poporului nostru au existat câteva nume care au reușit să își pună amprenta asupra destinului românilor. Chiar și astăzi putem spune câteva cuvinte despre aceste personalități, însă nu mulți dintre noi știu că pe lângă domnitori și scriitori faimoși, în istoria noastră mai există și alte personalități uriașe, pe care, din păcate, le-am uitat!

Generalul Belizarie
Generalul Belizarie

Un astfel de nume legendar din istoria noastră, care astăzi a fost uitat aproape în totalitate de către români, este Flavius Belizarie, cel mai de succes și de încredere general al împăratului bizantin Iustinian. Iar unul dintre detaliile cele mai fascinante despre Belizarie este faptul că ar fi provenit dintr-o familie de origine tracă, din Iliria.

Belizarie s-a născut într-o familie modestă, iar datorită talentelor sale militare, va fi selectat în garda împăratului Iustin I, care, l-a rândul lui, ar fi fost de origine tracă. Belizarie se evidențiază în armata bizantină, iar în anul 530, el reușește să înfrângă o armată persană formidabilă, trimisă în luptă de Imperiul Sassanid.

Însă, cele mai mari victorii le va avea în Vest, iar pentru scurt timp, reușește să recucerească teritorii romane importante, pentru împăratul Iustinian.

Belizarie a recucerit Italia

Iustinian a urcat pe tronul Imperiului Bizantin, sau, mai bine spus, pe tronul Imperiului Roman de Răsărit, cu visul de a recuceri teritoriile occidentale pierdute de imperiu cu mult timp în urmă. Iar cel mai de succes general al lui Iustinian va fi Belizarie, care va reuși să cucerească teritoriile Regatului Vandal, din Africa de Nord, cât și Italia, care la acea vreme era condusă de goți.

Cu toate acestea, împăratul Iustinian ajunge să nu vadă cu ochi buni succesul lui Belizarie, care devenise extrem de popular în rândul ostașilor. În anul 562, Belizarie este întemnițat, fiind acuzat de corupție, însă în ciuda faptului că va fi, în cele din urmă, reabilitat de către împărat, Belizarie se va stinge din viață la scurt timp după acest episod.

Astfel, acest general roman de origine tracă a reușit să recucerească teritoriile pierdute de Imperiu, iar pentru o scurtă perioadă, Iustinian a reușit să domnească atât peste Constantinopol, cât și peste Roma.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net