Impozit auto 2022. Tot ce trebuie să știe șoferii

Ultima actualizare:

Îți spunem tot ce trebuie să știi despre impozit auto 2022. Îți arătăm cum să plătești mai ușor, dar și cine scapă de această taxă. Pierduți printre rate la bănci tot mai mari și o inflație scăpată de sub control, românii mai trebuie să bage mâna în portofel și pentru a plăti acest impozit pentru mașina personală. 

Impozit auto 2022. Tot ce trebuie să știe șoferii
Impozit auto 2022. Tot ce trebuie să știe șoferii

Totul despre plata impozitului auto în 2022

Concret, toate persoanele care la sfârșitul anului trecut dețineau un mijloc de transport sunt nevoite să plătească un impozit auto pentru bunul respectiv, în 2022. Așadar, vorbim despre orice vehicul înmatriculat sau înregistrat în România la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

Cei care s-au mișcat repede au putut beneficia de o reducere de 10%. Astfel, șoferii care care au achitat suma integrală până la 31 martie au primit acest discount. 

Citește și: Sistem nou de taxare a salariilor bugetarilor, din România, în lucru

Trebuie amintit și faptul că obligația de a plăti impozit auto 2022 rămâne valabilă chiar dacă proprietarii au vândut între timp mașina pe care o dețineau anul trecut. Hai să vedem cum putem să plătim această taxă.

Unde și cum putem să platim

Impozitul pe mijloacele de transport se plătește la bugetul local al localității unde persoana își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal,

Conducătorii auto pot alege să plătească cash sau cu cardul bancar, direct la administrațiile financiare. Totodată, impozit autot 2022 se poate plăti și online. Iată metodele disponibile, dacă doriți să scapați de agitație și cozi:

  • prin intermediul portalului ghiseul.ro
  • prin ordin bancar 
  • prin mandat poștal la orice Oficiu Poştal din România.

Nu uitați că neachitarea obligațiilor fiscale principale atrage dobânzi și penalități de întârziere. Termenul limită în 2022 este data de 30 septembrie.

Cât este impozitul auto pentru pensionari 

Impozitul auto este datorat de toți proprietarii. Nu există reduceri sau scutiri de la plata impozitului auto pentru pensionari. Legea nu prevede astfel de scutiri pentru seniorii țării. Există, totuși, categorii care nu trebuie să plătească această taxă, dar pensionarii nu se află pe listă.

Citește și: Veste importantă pentru pensionari! Cine nu va primi ajutorul de 700 de lei

Impozit auto 2022 - iată categoriile care sunt scutite:

  • veteranii de război care dețin mașini 
  • văduvele de război
  • persoanele cu handicap grav sau accentuat
  • persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate
  • cei care au vehiculele istorice 
  • șoferii care dețin mașini electrice

Calculator impozit auto 2022

Valoarea impozitului auto datorat statului român crește cu o sumă fixă, în funcție de capacitatea cilindrică a fiecărui motor, care este exprimată în centrimetri cubi.

Codul fiscal stabilește o sumă corespunzătoare pentru fiecare categorie de mijloace de transport. Astfel, impozitul auto se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii, prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune din aceasta cu suma corespunzătoare.

Istoricul vehiculului

Impozit auto 2022. Tot ce trebuie să știe șoferii
Impozit auto 2022. Tot ce trebuie să știe șoferii

Din fericire, istoricul vehicului poate fi descoperit foarte ușor. Oricine deţine sau intenţionează să achiziţioneze un autovehicul poate verifica istoricul acestuia, prin accesarea site-ului oficial al Registrului Auto Român - www.rarom.ro. Singura condiţie este ca maşina să fi trecut cel puţin o dată pe la RAR.

Tot ce va trebui să faci este să introduci în aplicaţia „ISTORIC VEHICUL”:

  • adresa de email 
  • numărul de identificare al vehiculului în cauză (seria de caroserie/şasiu)

Ulterior, aplicaţia va genera un cod de acces pe care îl va expedia pe adresa de email introdusă. După validare vei primi pe email toate informaţiile despre mașina pe care o ai sau pe care dorești să o cumperi.

Impozit auto pentru mașinile hibrid

Proprietarii de mașini hibrid au parte de o reducere substanțială. Aceștia pot plăti impozitul auto pe anul 2022 cu până la 50% mai puțin. Același lucru se întâmplă și cu cei care dețin motociclete cu ataș.

Vezi și: Operațiune „românească”! Cum a încercat un șofer de BMW hibrid să-și încarce mașina

Trebuie precizat și faptul că sunt obligați să plătească impozit și cei care dețin o remorcă, semiremorcă sau o rulotă, în cazul în care acestea nu fac parte dintr-o combinație de autovehicule. Nu uita că termenul limită pentru a plăti impozitul auto pe 2022 este finalul lunii septembrie.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net