Secretul bine păzit al grădinarilor pricepuți. Cu ce stropesc primăvara grădina, pentru a ține dăunătorii departe și pentru a avea recolte bogate

În căutarea unei modalități eficiente și economice de a-ți menține grădina sănătoasă și prosperă, un secret bine păzit de către grădinari pricepuți iese la iveală: zeama de Bordeaux. Acest elixir a fost utilizat cu succes de generații întregi și reprezintă soluția ideală pentru a ține dăunătorii la distanță și a obține recolte bogate.

Grădină. Foto: Pixabey.
Grădină. Foto: Pixabey.

Zeama de Bordeaux, un pesticid cu acțiune fungică și algicidă

Obținută dintr-o combinație simplă, dar eficientă, zeama de Bordeaux este un pesticid cu acțiune fungicidă și algicidă, potrivit pentru protejarea unei game variate de plante. Printre beneficiarii săi se numără pomi fructiferi precum piersicul, caisul, prunul sau mărul, dar și vița de vie, căpșunile, cartofii și roșiile.

Ingredientele principale sunt piatra vânătă (sulfat de cupru), varul stins (hidroxid de calciu) și apă. Pudra albastră, disponibilă în fitofarmacii, reprezintă forma sa cea mai comună. Concentrațiile recomandate variază între 0,75% și 2%, oferind un echilibru optim între eficiență și utilizare moderată.

Cum se prepară zeama de Bordeaux

Pentru a pregăti o cantitate suficientă pentru stropirea unui hectar de grădină, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

- Un kilogram de piatră vânătă
- Un kilogram de var stins
- 100 de litri de apă

Pas cu pas, piatra vânătă se dizolvă în 50 de litri de apă, în timp ce varul stins se dizolvă în restul de apă. Cele două soluții sunt apoi amestecate într-un vas de lemn sau plastic. Este important de menționat că amestecul trebuie făcut în ziua utilizării pentru a păstra eficacitatea maximă.

În cazul achiziționării pulberii albastre din fitofarmacii, procedura este și mai simplă: doar dizolvarea în apă.

Utilizări și beneficii

Specialiștii recomandă o cantitate moderată de maximum 2,5 kilograme de piatră vânătă pe an, pentru toate stropirile. Zeama de Bordeaux se dovedește eficientă împotriva diverselor specii de ciuperci, precum mana, rapănul, moniloza, alternarioza sau bacterioza.

Zeama de Bordeaux reprezintă, astfel, secretul grădinarilor pricepuți care au știut să valorifice tradiția pentru a obține rezultate remarcabile în grădinărit. Prin utilizarea acestei soluții simple, dar eficiente, poți să-ți transformi grădina într-un paradis sănătos și plin de roade, fără a depune eforturi sau investiții exagerate. Descoperă magia unei grădini prospere cu zeama de Bordeaux, un aliat de nădejde pentru grădinarii iscusiți!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
locuri jpg
Emitere tichet de reciclare jpg
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net