Sfântul Sisoe cel Mare. Ce tradiții și obiceiuri există în această zi

Ultima actualizare:

Sfântul Sisoe este sărbătorit de creștini ortodocși la data de 6 iulie, iar numele său a devenit, în timp, utilizat și ca o expresie pentru a manifesta uimirea. Puțini știu că tradițiile și obiceiurile care se practică în această zi protejează copiii și alungă relele. 

Sfântul Sisoe cel Mare. Ce tradiții și obiceiuri există în această zi
Sfântul Sisoe cel Mare. Ce tradiții și obiceiuri există în această zi

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Sisoe cel mare

Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare a simțit încă din tinerețe chemarea către o viață diferită decât a celor de vârsta lui, așa că la momentul când cei de seama lui căutau să-și întemeieze o familie, el a ales calea sfințeniei. Sfântul Sisoe a plecat tocmai în deșertul Scetei din Egipt, unde a trăit o bună bucată de vreme în post și rugăciune apoi, la bătrânețe, s-a retras la o sihăs­trie de peste Nil, de pe muntele Sfântului Antonie cel Mare. Sfântul a petrecut aproape 72 de ani de viață în deșertul egiptean, unde s-a ocupat cu meditația religioasă și a dobândit darul facerii de minuni, notează doxologia.ro.

Rugăciune de Sf Sisoe

Sfântul Sisoe este cunoscut drept protectorul copiilor și cel care alungă spriritele rele din casă. O legendă din folclor povestește cum Sfântul Sisoe a cutreierat lumea în lung și-n lat pentru a-l salva pe copilul nou-născut al surorii sale, ce fusese furat de Diavol, în timpul unei furtuni năprasnice. De aceea există credința că rugăciunile închinate Sfântului Sisoe cel Mare, rostite în această zi, vor oferi protecție copiilor.

„Slujindu-te de rugăciuni neîncetate, ai lepădat stricăciunea patimilor de la suflet şi ai curăţit vederea cugetului tău. Drept aceea, Sfinte Sisoe, te-ai învrednicit ca un prooroc a vedea mai înainte cele viitoare, cu bună credinţă cântând: preoţi, binecuvântaţi, popoare, preaînălţaţi pe Hristos întru toţi vecii.

Sfinte Cuvioase Părinte Sisoe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.Îngereşte ai vieţuit fiind în trup, cuvioase şi taberele cele potrivnice le-ai biruit. Drept aceea, cu veselie te-ai sălăşluit, părinte, în viaţa cea fără materie, unde sunt cetele îngerilor, cu care împreună acum cânţi: preoţi, binecuvântaţi, popoare, preaînălţaţi pe Hristos întru toţi vecii.

Binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Dumnezeu.

Cu sfinţitele tale rugăciuni către Dumnezeu, curăţeşte sufletul meu, căci sunt împresurat de spinii patimilor şi de robia care mă cuprinde, miluieşte-mă, părinte, purtătorule de Dumnezeu, ca, ajungând curat, să cânt: tineri binecuvântaţi, preoţi, lăudaţi, popoare, preaînălţaţi pe Hristos întru toţi vecii”.

Amin!

Acatistul Sf Sisoe

«Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Sisoe; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul 1

Ai fost ales, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, ca minunat locuitor al pustiului Sfântului Antonie și îndrumătorul nostru de rugăciune, iar acum stai înaintea Tronului lui Dumnezeu! Îl lăudăm pe Domnul care te-a slăvit iar tu, având curaj înaintea Lui, ferește-ne de toate primejdiile, apără mamele și copii lor, iar noi strigăm către tine în vecii vecilor: Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!

Icos 1

Făcătorul Îngerilor și Domnul puterii te-a ales să slăvești cu viața ta numele Preasfintei Treimi, trăind ca și călugăr, iar tu te-ai arătat cu adevărat om ceresc și înger pământesc. Noi, văzând jertfele tale, îți cântăm cu evlavie și bucurie așa:

Bucură-te, cel care împodobești Biserica lui Hristos;

Bucură-te, că ești încununat cu o cunună a faptelor tale;

Bucură-te, izvorul alinării suferinței și al tuturor bunătăților;

Bucură-te, că ai împlinit sfaturile Sfinților Părinți;

Bucură-te, că te laudă toți cei ce au dragoste de haina monahală;

Bucură-te, zelos mijlocitor pentru toți creștinii și copiii lor;

Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!

Condacul 2

Atotputernicul Dumnezeu Care a văzut curăția inimii tale ți-a umplut inima cu harul Său din pântecele mamei, Cuvioase Părinte Sisoie, ca să-L slăvești pe Hristos Dumnezeu cântându-I neîncetat: Aliluia!

Icos 2

Dumnezeu ți-a dat înțelegerea cerească, Sfinte Cuvioase Sisoie. Din tinerețe, fără a înceta să te gândești la El, ți-ai părăsit casa și părinții de dragul Împărăției Cerurilor. Lăudând pe Domnul Care te-a slăvit să faci minuni și să alini durerea tuturor celor ce îngenunchează înaintea vieții tale, luminându-ne cu curăția ta, te rugăm primește de la noi aceste cântări de laudă:

Bucură-te, că te-ai remarcat prin liniștirea minții;

Bucură-te, dascăl de călugări și de pustnici;

Bucură-te, că ți-ai ucis trupul pentru mântuirea sufletului;

Bucură-te, tămăduitorul neputințelor omenești;

Bucură-te, ocrotitorul mamelor și al copiilor;

Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!

Condacul 3

Puterea Celui Prea Înalt te-a hrănit și te-a mântuit de păcat, pentru că lăsând tot ce este pământesc ai urmat dragostea lui Hristos. De aceea din tine curg necontenit râurile harului lui Dumnezeu, pentru a vindeca pe oricine vine la tine cu credință și Îi cântă lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 3

Plin de râvnă ca un înger te-ai muncit să păstrezi rânduiala vieții monahale și te-ai sălășluit în pustiul sfânt al Marelui Antonie. Stropit cu roua harului lui Dumnezeu, ca slujitor credincios al lui Hristos, i-ai ajutat pe toți cei ce au venit la tine, iar noi, trăind și văzând minunile tale, îți cântăm așa:

Bucură-te, că ești un exemplu de blândețe și sârguință;

Bucură-te, că prin smerenia ta ai biruit ispitele demonice;

Bucură-te, că ai moștenit Împărăția Cerurilor;

Bucură-te, că privești acum chipul Sfintei Treimi;

Bucură-te, că ești slăvit în cer și pe pământ;

Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!

Condacul 4

Reducând la tăcere furtuna ispitelor rele și a bolilor grele din oameni, tu, Sfinte Părinte Sisoie, ai străbătut toată calea îngustă și dureroasă a luptei monahale, purtând jugul vieții pustnicești, zăvorârea, tăcerea și închinarea în rugăciune la Domnul. Și așa, prin harul lui Dumnezeu, urcând din putere în putere, te-ai mutat în familia cerurilor, unde te rogi cu Îngerii pentru noi, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 4

Auzind și văzând viața ta sfântă, Cuvioase Părinte Sisoie, toți frații au alergat la tine unde au primit învățătură prin cuvintele și faptele tale, lăudând pe Domnul cu sfinții Lui. Iar noi, Sfinte Părinte, te slăvim zicând:

Bucură-te, că te-ai jertfit Domnului;

Bucură-te, că te-ai înălțat pe culmile neînfricării;

Bucură-te, florarea pustiului lui Antonie;

Bucură-te, slujitorule credincios al Mântuitorului Hristos;

Bucură-te, că ai păstrat ceea ce sfinții părinți ne-au dat nouă;

Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!

Condacul 5

Tu ești sursa dătătoare de viață a harului lui Dumnezeu. Primind rangul de călugăr, ți-ai îndreptat mintea spre Mântuitorul Hristos și, slujindu-L cu credincioșie, te-ai înălțat la culmea fericirii, lăudând pe Dumnezeu cu cetele Îngerilor, cântând neîncetat: Aliluia!

Icos 5

Văzând viața ta curată și sfântă, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, ucenicii tăi au fost uimiți și au încercat să-ți imite viața. Și noi, admirându-ți trăirea, îți cântăm așa:

Bucură-te, vas ales al harului lui Dumnezeu;

Bucură-te, că ești plin de virtuți duhovnicești;

Bucură-te, dascăl de călugări;

Bucură-te, bucuria și lauda Bisericii Ortodoxe;

Bucură-te, cu familia de Sfinți din Cer;

Bucură-te, că L-ai imitat pe Hristos Dumnezeu în blândețe și liniștire;

Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!

Condacul 6

Pustiul lui Antonie propovăduiește faptele și ostenelile tale, Sfinte Părinte binecuvântat, că l-ai sfințit cu rugăciunile și lacrimile tale. Te-ai asemănat cu Proorocul Ilie și cu Ioan Botezătorul, mântuindu-i pe credincioși de atacurile duhurilor rele, iar noi, mulțumind lui Dumnezeu, cântăm pentru acest dar: Aliluia!

Icos 6

Sfinte de Dumnezeu luminat al lui Hristos, tu ești noul soare al credinței care a strălucit asupra noastră cu lumina de nestins a virtuților evanghelice prin care ne luminezi sufletele. Prin urmare, îți strigăm astfel:

Bucură-te, că ești slăvit de Domnul cu darul minunilor;

Bucură-te, stârpitorul oricărei necredințe, al puținei credințe și al superstițiilor;

Bucură-te, stea care ne arată calea către Hristos, Dumnezeul nostru;

Bucură-te, că ești un dascăl de călugări liniștit și blând;

Bucură-te, că ești cel mai mare ocrotitor al copiilor lui Dumnezeu;

Bucură-te, că de dragul cerului ai lăsat totul pământesc;

Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!

Condacul 7

Domnul iubitor de oameni, vrând să arate în tine nespusa sa milă față de oameni, Cuvioase Părinte Sisoie, ni te-a dat ca o mare lumină, căci cu cuvintele și faptele tale Îi aduci totul lui Dumnezeu. Iar noi, luminați de învățătura ta, Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru Mila Sa asupra noastră, cântându-I: Aliluia!

Icos 7

Văzând în tine pe noul ales al lui Dumnezeu, binecuvântat Părinte Sisoie, poporul credincios din toate colțurile lumii te cheamă în necazurile și bolile lor și ale copiilor lor, pentru că nu îi respingi pe cei asupriți de chinuri și necazuri, ci ne vindeci pe toți și ne dai mângâiere. Cuvântul tău este răspândit pe tot pământul și toți credincioșii te laudă spunând acestea:

Bucură-te, păstorul nostru cel bun;

Bucură-te, că ne vindeci slăbiciunile cu rugăciunile tale;

Bucură-te, ajutor în necazuri și primejdii;

Bucură-te, ocrotitorul milostiv al copiilor;

Bucură-te, părinte milostiv și blând;

Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!

Condacul 8

Văzând că devotamentul față de lucrurile pământești este moarte pentru suflet, Cuvioase Părinte, ți-ai ridicat mintea și inima la ceruri. Ai îndurat suferințe în lupta cu diavolul dar l-ai biruit cu smerenia, cântând neîncetat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 8

Umplându-te cu iubire divină, ai devenit sălașul Duhului Sfânt: ai profețit despre evenimentele îndepărtate ca pe ceva apropiat. Iar noi, privind minunile tale care nu pot fi numărate ca stele pe cer, îți cântăm așa:

Bucură-te, trâmbiță tăcută a Ortodoxiei;

Bucură-te, că îi aduci pe păcătoși la pocăință;

Bucură-te, că ai arătat dragoste de foc pentru Domnul;

Bucură-te, că ai nimicit cu focul rugăciunii săgețile demonice;

Bucură-te, far care strălucește cu daruri duhovnicești;

Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!

Condacul 9

Îngerii din ceruri s-au minunat de faptele mărețe ale robului lui Dumnezeu, care, imitându-L, și-a purtat crucea cu nădejdea învierii, s-a unit cu forțele cerești și împreună cu ei a strigat: Aliluia!

Icos 9

Cuvintele înțelepților nu pot exprima multe dintre minunile tale, Sfinte Cuvioase Sisoie, nici nu pot descrie toată căldura dragostei tale pentru Dumnezeu care s-a arătat în faptele tale. Noi, admirându-ți viața, îți cântăm așa:

Bucură-te, că ai moștenit raiul cu nevinovăția;

Bucură-te, că te-ai învrednicit de Împărăția lui Dumnezeu pentru dragostea față de aproapele tău;

Bucură-te, păstor bun, că ți-ai dat sufletul pentru oameni;

Bucură-te, că ai luat asupra ta jugul blând al lui Hristos;

Bucură-te, comoară de mare har;

Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!

Condacul 10

Ajungând la sfârșitul vieții tale pământești, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, ți-ai dat sufletul Domnului Căruia I-ai slujit cu credință. Sufletul tău curat a fost purtat de Îngeri în brațele lui Hristos, iar acum în cor cu puterile fără trup Îi cânți neîncetat: Aliluia!

Icos 10

O, Sfinte Sisoie, pustia Sfântului Antonie a fost Raiul tău de rugăciune, unde te-ai rugat neîncetat, ai vărsat lacrimi și ai vorbit cu Dumnezeu prin rugăciune! Iar când a venit vremea trecerii tale în veșnicie, te-ai arătat biserică vrednică a Duhului Sfânt, pentru că ai avut dragoste față de Dumnezeu și de aproapele tău. Văzând viața ta sfântă, strigăm către tine:

Bucură-te, propovăduitor al credinței lui Hristos;

Bucură-te, că viața ta este egală cu viața Sfântului Antonie cel Mare;

Bucură-te, cel ce întorci mamelor copii stăpâniți și răpiți de demoni;

Bucură-te, Părinte Sisoie, că pe mulți căzuți ai ridicat;

Bucură-te, slăvit de Dumnezeu, că ai fost ca toți sfinții;

Bucură-te, că pe mulți i-ai salvat de demoni;

Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!

Condacul 11

Făcând rugăciune neîncetată Preasfintei Treimi, Sfinte Cuvioase Părinte, te-ai arătat un mare ascet al evlaviei de-a lungul vieții tale; i-ai adus la Dumnezeu pe cei pierduţi şi ai vindecat bolnavii. Iar noi mulțumim Domnului pentru mila Lui și Îi cântăm neîncetat: Aliluia!

Icos 11

În viață ai fost o mare lumină, Sfinte Cuvioase Sisoe, iar după moarte ai strălucit peste toată lumea, căci din cinstitele tale moaște curg râuri de minuni către toți cei ce vin la tine cu credință și dragoste. Prin urmare, rugătorul nostru cald la Dumnezeu, te strigăm:

Bucură-te, slujitor sincer al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu;

Bucură-te, lumină care strălucești în întunericul necredinței;

Bucură-te, că Domnul te-a proslăvit cu multe minuni;

Bucură-te, că ai îmbrățișat cu dragostea ta toate marginile pământului;

Bucură-te, cununa nemuririi încununate de Dumnezeu;

Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!

Condacul 12

Cunoscând marea ta îndrăzneală înaintea lui Dumnezeu, Sfinte Cuvioase Părinte, ne rugăm ție: roagă-te cu căldură Domnului ca să ocrotească Sfânta Sa Biserică de necredință și schismă, de primejdii și ispite, și mai ales pe copiii noștri de toate necazurile și nenorocirile, să fim împreună cu tine să Îi cântăm mereu cu bucurie Mântuitorului Dumnezeului nostru: Aliluia!

Icos 12

Sărbătorind slăvirea ta, Sfinte Părinte Sisoie, te slăvim ca un puternic rugător, mângâietor și mijlocitor și strigăm către tine cu dragoste astfel:

Bucură-te, ostaș al Împăratului împăraților;

Bucură-te, robul Domnului domnilor;

Bucură-te, că și patria noastră este ocrotită de tine;

Bucură-te, că ai învins toată viclenia diavolului;

Bucură-te, lauda Bisericii Ortodoxe;

Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!

Condacul 13

O, Sfânt Cuvios și slăvit Părinte Sisoie, mare făcător de minuni, primește această mică rugăciune a noastră ca pe un cântec de laudă și stând înaintea Tronului lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi să primim mila Lui în viața noastră și în Ziua Judecății, ca să Îi cântăm Domnului în veci: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).

Icos 1

Făcătorul Îngerilor și Domnul puterii te-a ales să slăvești cu viața ta numele Preasfintei Treimi, trăind ca și călugăr, iar tu te-ai arătat cu adevărat om ceresc și înger pământesc. Noi, văzând jertfele tale, îți cântăm cu evlavie și bucurie așa:

Bucură-te, cel care împodobești Biserica lui Hristos;

Bucură-te, că ești încununat cu o cunună a faptelor tale;

Bucură-te, izvorul alinării suferinței și al tuturor bunătăților;

Bucură-te, că ai împlinit sfaturile Sfinților Părinți;

Bucură-te, că te laudă toți cei ce au dragoste de haina monahală;

Bucură-te, zelos mijlocitor pentru toți creștinii și copiii lor;

Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!

Condacul 1

Ai fost ales, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, ca minunat locuitor al pustiului Sfântului Antonie și îndrumătorul nostru de rugăciune, iar acum stai înaintea Tronului lui Dumnezeu! Îl lăudăm pe Domnul care te-a slăvit iar tu, având curaj înaintea Lui, ferește-ne de toate primejdiile, apără mamele și copii lor, iar noi strigăm către tine în vecii vecilor: Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Sisoie, slava și lauda monahilor!»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net