Alertă de tsunami în Indonezia şi Australia. Vulcanul Ruang s-ar putea prăbuși în mare. VIDEO

Muntele Ruang, o înălțime vulcanică de 725 de metri situată pe insula indoneziană cu același nume, a avut cinci erupții notabile începând de marți seară, proiectând lavă și cenușă la altitudini semnificative, conform declarațiilor agenției de vulcanologie a Indoneziei pentru CNN.

Muntele Ruang a erupt până acum de cinci ori / foto: captura X
Muntele Ruang a erupt până acum de cinci ori / foto: captura X

Această formațiune vulcanică se află la o distanță de 1.640 km de Bali, unul dintre cele mai populare puncte turistice din Indonezia.

În lumină acestei situații, autoritățile indoneziene au emis miercuri un ordin de evacuare pentru sute de locuitori și au exprimat îngrijorări că Muntele Ruang ar putea să se prăbușească în mare, generând un posibil tsunami.

Aeroportul Sam Ratulangi din Manado a fost închis 

Conform informațiilor furnizate de Centrul indonezian de vulcanologie și atenuare a dezastrelor geologice, erupția inițială a Muntelui Ruang a avut loc marți la ora locală 21:45, fiind urmată de alte patru erupții în cursul zilei de miercuri.

Numeroase persoane au fost evacuate, iar aeroportul internațional Sam Ratulangi din Manado, aflat la peste 100 de kilometri distanță de Muntele Ruang, a fost închis.

Hendra Gunawan, directorul agenției de vulcanologie, a declarat că nivelul de alertă vulcanică a fost ridicat la cel mai înalt nivel, cerându-le oamenilor să nu se apropie la mai puțin de 6 kilometri de vârful vulcanului, din cauza temerilor că acesta ar putea să se prăbușească parțial în mare, generând un tsunami, așa cum s-a întâmplat în 1871.

Gunawan a adăugat că erupțiile au fost declanșate de recentele cutremure din zonă, subliniind că locuitorii insulei Tamulandang, în special cei de la malul mării, ar trebui să fie conștienți de riscul de proiectile incandescente, nori fierbinți și tsunami-uri, cauzate de prăbușirea corpului vulcanului în mare.

Australia, un vecin apropiat al insulei Ruang din provincia Sulawesi de Nord, a emis și ea o avertizare de tsunami pentru locuitori.

Indonezia are 120 de vulcani activi

Indonezia, situată de-a lungul Inelului de Foc, o zonă de activitate seismică în jurul Oceanului Pacific, are peste 120 de vulcani activi, reprezentând una dintre cele mai concentrate zone vulcanice din lume.

În 2018, erupția vulcanului indonezian Anak Krakatau a dus la prăbușirea acestuia în mare, provocând un tsunami care a afectat coasta insulelor principale Java și Sumatra, soldat cu peste 400 de decese.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
lacul de smarald ighiel jpg
Smiley Neversea
1 mai muncitoresc jpg
vila descoperire vezuviu jpg
Cozonac
Kate Middleton și Prințul William  foto   GettyImages jpg
pisici
mihaela bilic facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net