Paramedic din Mariupol, mărturii dramatice: „Am văzut inima unui copil bătând prin rană”

#Război Ucraina-Rusia

Un paramedic din Mariupol a povestit cazurile dramatice la care a fost martor, în primele 22 de zile de la declanşarea războiului din Ucraina. Serghei Chornobrivets şi-a început tura la spital chiar pe 24 februarie şi a lucrat încontinuu timp de aproape o lună.

Bărbatul şi-a spus povestea pentru Muzeul „Vocile Paşnice” al Fundaţiei Rinat Akhmetov, o arhivă online care a adunat deja peste 20.000 de poveşti spuse de civili, victime sau martori ai războiului din Ucraina.

Cazul care l-a impresionat cel mai puternic pe Serghei a fost cel al unei fetiţe de 7 ani care a venit la spital  cu un pulover plin de sânge pe ea. Întreaga echipă a îngheţat când i-au fost tăiate hainele: în corpul micuţei era o gaură prin care i se vedea inima, care continua să bată. Din fericire, fetiţa a fost salvată şi este bine acum.

Citeşte şi: Au scăpat din Iad! Scene emoționante cu civilii salvați din uzina Azovstal, din Mariupol

„Am văzut inima unui copil bătând prin rana deschisă. Toată lumea știa ce are de făcut și asta a salvat-o. Fata este în viață, totul este în regulă cu ea. Am venit la spital și mi-a dat un desen”, a povestit Serghei.

A încercat, cu disperare, să salveze viaţa unui băiat de 16 ani

Bărbatul a recunoscut că au fost momente în care a simţit cum pierde controlul, în cele trei luni în care a lucrat la spital, în război. Un alt incident care l-a marcat, dar care nu a avut un final fericit, a fost cel în care un om şi-a adus băiatul de 16 ani la urgenţe, cu răni grave. Adolescentul era inconștient şi avea membrele amputate traumatic, fără garouri care ar fi putut să oprească sângerarea. Disperat, paramedicul a început să îl resusciteze şi nu s-a putut opri, deşi nu înţelege de ce. Băiatul este mort deja când ajunsese la spital.

Citeşte şi: Cât curaj! Un ucrainean a evacuat sute de civili din Mariupol, cu duba ciuruită

„Îl resuscitam și țipam: «hai să facem ceva!». M-au tras deoparte. Toți au înțeles că venise deja mort. Puștiul avea 16 ani, toată viața îi era înainte…”, mai spune paramedicul.

Serghei a povestit şi cum a salvat o femeie dintr-o maternitate distrusă şi că primul lui caz a fost un bărbat rănit acasă, care a „zburat” în timp ce se uita la televizor.

Între timp, parademicul a reuşit să fugă din Mariupol, dar vrea să revină în oraşul său.

Citeşte şi: Rezistența din Azovstal a căzut. Mesaj emoționant al unui combatant ucrainean

22.000 de civili ar fi fost ucişi în Mariupol, de ruşi

Mariupol, port care se alfă la Marea Azov, a fost sub asediul ruşilor de la începutul războiului, până la finalul lunii mai. Atunci, ultimii aparători ai uzinei Azovstal au părăsit complexul siderurgic, după ce au primit ordinul să înceteze luptele. Autorităţile din Ucraina susţin că în oraş există pericol de coleră şi alte boli infecţioase, datorită lipsei apei curente, dar şi a mâncării. Conform guvernatorul militar al regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, în jur de 22.000 de civili au fost ucişi în Mariupol, iar , primarul Vadim Boicenko a declarat că numărul ar putea depăşi estimările iniţiale. În jur de 10.000 de locuitori sunt încă în oraş, care este acum sub ocupaţie rusă.  

Flashnews

Se dau lupte grele în estul Ucrainei foto: Getty
Se dau lupte grele în estul Ucrainei foto: Getty

Bătălia de la Severodoneţk continuă, se duc lupte grele în interiorul localității pentru fiecare stradă, iar președintele Ucrainei Volodimir Zelenski susține că armata sa are mare nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă.

Trei persoane au fost ucise în Lysychansk, inclusiv un băiat de șase ani, iar o persoană a fost rănită.

Ucrainenii păstrează în continuare controlul la uzina Azot din Severodonețk, bombardată de ruși

Conexiunea dintre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a fost restabilită.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și-a exprimat sprijinul deplin al Rusiei pentru o „cauza justă a protejării demnității și a securității”, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Rusiei

Forțele armate ale lui Vladimir Putin au ucis sute de civili la Harkov folosind muniţie cu dispersie, potrivit unui raport al Amnesty International

O explozie produsă în apropierea clădirii Ministerului Afacerilor Interne din Melitopolul ocupat de Rusia, în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, a rănit cel puțin patru persoane, potrivit unui oficial local.

Zelenski a afirmat că numărul soldaților ruși uciși ar putea depăși 40.000 până la începutul lunii iulie.

Ucraina a stabilit două rute prin Polonia și România pentru a exporta cereale și a evita o criză alimentară globală, deși blocajele au încetinit lanțul de aprovizionare

Aleksandr Lukașenko a anunțat că ar putea trimite armata din Belarus în sprijinul forțelor ruse din Ucraina

Forţele Aeriene Române au participat la o misiune specială. Au preluat trei răniţi din Ucraina, pe care i-au transportat cu un avion Spartan în Danemarca.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net