A murit primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk. A dărâmat URSS

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, a murit la vârsta de 88 ani, fiind primul conducător al unei Ucraine care  nu se afla sub ocupație rusă.

Primul președinte al Ucrainei, după căderea URSS, a decedat la vârsta de 88 de ani
Primul președinte al Ucrainei, după căderea URSS, a decedat la vârsta de 88 de ani

A murit Leonid Kravciuk, președintele răspunzător pentru căderea URSS

Leonid Kravciuk a fost primul președinte al Ucrainei, de după căderea Uniunii Sovietice, fiind atât primul șef al statului independent, cât și primul șef al Radei (parlamentul ucrainean).

„O mare pierdere pentru întreaga Ucraină. Astăzi, Leonid Kravciuk a murit - primul preşedinte al Ucrainei, primul preşedinte al Radei (parlamentul ucrainean - n.r.) şi omul care este la originea statului ucrainean modern”, a transmis primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe Telegram.

Mandatul de președinte a lui Kravciuk a început pe 5 septembrie 1991 și s-a sfârșit pe 19 iulie 1994, când și-a dat demisia din funcție. 

La 8 decembrie 1991, președinții celor mai importante state din URSS, Boris Elțin (Rusia), Stanislav Șușkevici (Belarus) și Leonid Kravciuk (Ucraina), au semnat tratatul care avea să sfârșească, în mod oficial, Războiul Rece - destrămarea Uniunii Sovietice, forțându-l pe liderul URSS de la vremea aceea, Mihail Gorbaciov, să demisioneze.

Uniunea Sovietică a fost cel mai puternic stat din Europa și Asia, fiind considerat un egal al Statelor Unite. După Al Doilea Război Mondial și până la demisia lui Gorbaciov, SUA, formată din 50 de state, și URSS, un stat socialist format din 15 republici, se aflau într-o competiție continuă, încercând să-și îmbunătățească permanent armamentul nuclear și serviciile externe de spionaj. 

Citește și Parada de Ziua Victoriei, mascată de minciuni și «vreme nefavorabilă»

Chiar dacă SUA și URSS nu s-au luptat în mod direct niciodată, aceste două țări au susținut financiar mai multe facțiuni ce se luptau, printre care se poate aminti Războiul din Coreea, Războiul din Vietnam, dar și alte lupte pentru putere în țări din Africa Centrală.

Președinții ce au dizolvat URSS, decedați

Recent, pe data de 4 mai, a murit și primul președinte al Belarusului independent, Stanislav Șușkevici, la vârsta de 87 de ani. 

Potrivit mai surse, președintele belarus a decedat în urma infectării cu virusul Sars-Cov-2, care i-a slăbit foarte mult corpul și i-a alterat starea de sănătate. Șușkevici s-a îmbolnăvit de COVID-19 în luna martie. 

Vezi și Regizor rus, avertisment în direct la TV, despre lăgărele de concentrare

În 2007, fostul președinte al Rusiei, Boris Elțîn, a decedat, fiind primul conducător al Rusiei care a încercat să aducă democrația și valorile statului de drept într-o țară care a avut regimuri autoritare pentru 800 de ani.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net