Aici visa Ceaușescu organizarea Olimpiadei de Iarnă, în România

Ultima actualizare:

O veritabilă nestemată nefinisată zace, în ruină, într-un decor montan fabulos, în județul Vâlcea.

Este vorba despre stațiunea montană, nefinalizată, Vidra. Nefinalizată, din punctul de vedere al construcțiilor și al infrastructurii, pentru că proiectul este pur și simplu terminat, prin abandonarea totală a unei inițiative constructive.

Lucrări demarate în forță, în anii 70

În perioada regimului comunist, Nicolae Ceaușescu visa ca aici să fie organizate Jocurile Olimpice de iarnă. Proiectul fusese gândit pentru ediția din 1982, așa că, în anii 70, lucrările au fost demarate în forță, notează Adevărul.

Localitatea este amplasată la o altitudine de 1.300 de metri și este inclusă în stațiunea montană Voineasa, dezvoltarea fiind plănuită după construirea barajului lacului de acumulare Vidra.

Citește și: În ce lux se scălda familia Ceaușescu. Băutură scumpă și petreceri cu lăutari

Astfel, trebuia ridicat un sat olimpic. Au fost angajați arhitecți elvețieni, pentru a beneficia de experiența acestora în designul și utilitatea construcțiilor din zonele montane. 

Proiectul include un hotel principal cu şase etaje, trei hoteluri secundare cu parter și câte trei etaje şi cinci vile, a căror capacitate depăşea 1.000 de locuri.

Imobilele ridicate și abandonate sunt, acum, ruine, fiind înghițite de vegetație. Ce s-a putut demonta s-a furat, iar drumul de acces e aproape inexistent. Clădirile chiar sunt bântuite! Bântuite de incompetența celor care puteau și trebuiau să dea o formă ambițiosului proiect.

Stațiunea este o ruină

În prezent, este într-un stadiu foarte avansat de degradare. O carte de vizită, în materie de nepăsare și lipsă a pregătirii.

Procesul cu obştea de moşneni pentru terenul pe care s-au construit vilele şi hotelurile din Vidra a fost câştigat în instanţă, în 2019. De atunci în încercarea de a reda staţiunea turismului am intabulat suprafaţa şi am dat terenurile în folosinţă gratuită, în speranţa că sindicatele vor găsi investitori.

Citește și: Serghei Mizil, noi dezvăluiri despre moartea soților Ceaușescu: «Am văzut poze cu picioarele pe ei!»

Discuţiile nu s-au finalizat din cauza imposibilităţii concesionării, fiind vorba despre patrimoniu sindical”, a explicat primarul din Voineasa, Gabriel Năstăsescu, situaţia staţiunii – fantomă, pentru Adevărul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net