Avertismentul experților! Cine sunt românii care vor fi impozitați cu 70% de ANAF, în 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are în vedere implementarea unei politici fiscale noi și semnificative care va avea consecințe majore pentru contribuabilii persoane fizice din România.

Cine sunt românii care vor fi impozitați cu 70% de ANAF, în 2024 / foto: Shutterstock
Cine sunt românii care vor fi impozitați cu 70% de ANAF, în 2024 / foto: Shutterstock

Conform planurilor, începând cu data de 1 iulie 2024, ANAF va introduce o cotă de impozitare nouă de 70% pentru veniturile nedeclarate, această măsură fiind concepută pentru a combate evaziunea fiscală și a asigura respectarea legilor fiscale de către contribuabili.

Cei care nu își declară veniturile pot plăti scumpi

Potrivit prevederilor Legii 296/2023, persoanele care nu își declară corect veniturile se expun la riscul de a suporta, pe lângă impozitarea ridicată, și dobânzi și penalități de nedeclarare, în cuantum de 0,02% și respectiv 0,08% pe zi de întârziere.

Aceste penalități vor fi calculate până la data achitării datoriilor principale, însă suma penalităților de nedeclarare poate fi redusă cu 75% în cazul achitării sau compensării datoriilor până la termenul scadent sau în cazul finalizării cu succes a unui plan de eșalonare a plăților.

Această schimbare va fi aplicată indiferent de momentul în care veniturile sunt obținute sau de începerea verificării fiscale asupra persoanelor respective.

Astfel, fie că un contribuabil este supus unui control fiscal înainte sau după 1 iulie 2024, cota de impozitare de 70% va fi aplicată conform deciziei de impunere.

În acest context, consultanții fiscalii recomandă tuturor celor aflați sub control fiscal să acționeze rapid pentru finalizarea acestuia înainte de 1 iulie 2024, în scopul evitării aplicării noii cote de impozitare, scrie romaniatv. 

Ce impozite din România vor crește de 4 ori din această vară

Perspectivele pentru români în 2024 nu sunt îmbucurătoare. Schimbările recente în legislația fiscală aduc modificări semnificative, iar începând cu luna iulie, se anticipă că anumite categorii de impozite vor fi majorate, unele chiar cu până la 4 ori!

Astfel, conform noilor reglementări publicate în Monitorul Oficial încă din anul precedent, veniturile din surse neidentificate vor fi supuse unei creșteri substanțiale. Conform informațiilor prezentate de către adevarul.ro, conform Legii 296/2023, impozitul pentru veniturile nedeclarate va fi majorat la o cotă de 70%.

Conform proiectului de lege citat, „Orice venituri realizate de persoanele fizice, constatate de către autoritățile fiscale, a căror sursă nu a fost identificată, se vor impozita cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor prin decizia de impunere.”

Începând cu luna iulie a acestui an, cota de impozit pentru veniturile cu proveniență neidentificată va crește considerabil. Noua legislație prevede că impozitul pentru astfel de venituri va ajunge la 70%, față de valoarea actuală de numai 16%.

Ministerul Finanțelor a anunțat că până la intrarea în vigoare a acestor modificări, contribuabilii care prevăd că vor fi afectați au opțiunea de a-și declara veniturile și de a-și plăti impozitele corespunzătoare, evitând astfel încadrarea în categoria de risc fiscal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net