Ce se întâmplă de la 1 ianuarie cu alocațiile copiilor. Vor fi sau nu majorate?

La începutul anului 2024, copiii din România ar putea beneficia de o majorare semnificativă a alocațiilor, întrucât legea prevede indexarea acestora cu rata inflației, urmând același principiu aplicat și în cazul pensiilor. Cu toate acestea, decizia finală privind implementarea acestei creșteri va fi luată de către Guvern, odată cu finalizarea bugetului de stat asupra căruia se lucrează în prezent.

Alocațiile copiilor ar putea crește din ianuarie 2024. Foto: arhiva.
Alocațiile copiilor ar putea crește din ianuarie 2024. Foto: arhiva.

Cu 35 de lei ar putea crește alocațiile copiilor cu vârste între 2 și 18 ani

Indexarea alocațiilor cu rata inflației implică o creștere de 13,8%, ceea ce înseamnă un plus de 35 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, adică puțin peste 1 leu pe zi. În schimb, copiii cu vârste sub doi ani sau cei cu handicap ar putea primi în plus aproximativ 90 de lei.

Sunt prevăzute și majorări ale pensiilor, precum și a salariilor

Deși acest anunț poate aduce bucurie pentru milioane de familii, este important de subliniat că anterior Guvernul a amânat indexarea alocațiilor, invocând motive financiare. Cu toate acestea, pentru anul 2024, pe lângă creșterea alocațiilor, sunt prevăzute și majorări ale pensiilor în două etape, precum și a salariilor, inclusiv ale cadrelor didactice.

Clarificări referitoare și la Pilonul II de pensii

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, a emis clarificări referitoare la Pilonul II de pensii, menționând că acesta reprezintă pensii de stat administrate privat și că vor fi aplicate regulile din sistemul public de pensii, nefiind vorba despre pensii speciale.

Pensiile private ar putea fi impozitate mai mult

Pe de altă parte, liderul USR, Cătălin Drulă, a atras atenția asupra unei posibile impozitări mai mari a pensiilor private, de la 10% la 20%, provocând dezacorduri și discuții în spațiul politic. Astfel, viitorul sistemului de alocații și pensii rămâne în atenția opiniei publice, cu așteptări și incertitudini privind modul în care aceste schimbări vor afecta populația.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf se văd la tribunal din nou Colaj Click!
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mesaj vecina jpg
padure pixabay jpg
image png
image png
Copii in sala de clasa jpeg
architecture 6921523 1280 jpg
carte pixabay jpg
castle 1688500 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net