Noi reguli pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Legea a intrat în vigoare

Ultima actualizare:

În încercarea de a reglementa situația românilor care nu locuiesc la adresa menționată în buletin, a fost introdusă o nouă lege care aduce schimbări semnificative în procesul de obținere a vizei de flotant. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a făcut cunoscut faptul că cererile pentru obținerea acestei vize au înregistrat o creștere alarmantă de 112% la nivel național, comparativ cu alegerile precedente.

Cătălin Predoiu. Foto: arhiva.
Cătălin Predoiu. Foto: arhiva.

Care sunt noile reguli

Noile reguli vizează asigurarea conformității cu legea a persoanelor care nu locuiesc la adresa din buletin și nu au vize de flotant. Potrivit noilor prevederi, organele de poliție sunt autorizate să efectueze verificări atunci când sunt sesizate nereguli în acest sens.

Cătălin Predoiu a subliniat că în urma verificărilor s-au descoperit nereguli în legătură cu 451 de persoane, reprezentând aproximativ 6,6% dintre cazurile verificate. Aceste măsuri vin în contextul unei preocupări crescute pentru corecta reflectare a domiciliului electoral și a reședinței efective a cetățenilor, în special în perioade cu importanță electorală.

Documentele necesare pentru viza de flotant

Pentru a obține viza de flotant, cei care nu locuiesc la adresa din buletin trebuie să urmeze un set de proceduri stabilite de autoritățile locale. Printre documentele necesare se numără:

Cerere de viza de flotant: Aceasta poate fi obținută de la primărie sau de pe site-ul acesteia și trebuie completată cu datele personale ale solicitantului.

Documente de identitate: Actul de identitate, precum cartea de identitate sau pașaportul, este obligatoriu. De asemenea, se pot solicita documente care să ateste dreptul de folosință a locuinței respective.

Dovada dreptului de folosință a locuinței: Acest lucru poate fi demonstrat prin contractul de închiriere, titlul de proprietate sau alte documente relevante.

Declarație pe proprie răspundere: Solicitantul poate fi pus să completeze o declarație care să confirme că locuiește efectiv la adresa menționată în cerere.

Alte documente: Autoritățile locale pot solicita și alte documente în funcție de circumstanțe, cum ar fi certificatul de naștere sau de căsătorie.

Pe lângă aceste măsuri, autoritățile au anunțat și o veste bună pentru cetățenii români. Conform unui proiect de lege, aceștia vor primi notificări prin SMS și email atunci când documentele lor, precum buletinul, pașaportul sau permisul de conducere, se apropie de data expirării. Această inițiativă are scopul de a asigura o mai mare conștientizare a cetățenilor cu privire la necesitatea actualizării și reînnoirii documentelor importante.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Halep Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
image png
baiat mahmur jpeg
442484961 416757227861294 4073134061471763180 n jpg
Cum să eviți cele mai comune capcane la achiziționarea asigurării RCA jpg
cetate misterioasa jpeg
meteosat 193760 1280 jpg
drum expres piatra neamt bacau jpg
Bărbat mort în timp ce construia o bombă în casă  FOTO gds jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net