Rabla Clasic și Rabla Plus 2022. Când începe și ce aduce în plus ultima sesiune de înscrieri din acest an

Click! îți spune când începe ultima sesiune de înscrieri din acest an pentru programale Rabla Clasic și Rabla Plus.

Rabla Clasic și Rabla Plus - ultima sesiune înscrieri din acest an
Rabla Clasic și Rabla Plus - ultima sesiune înscrieri din acest an

Ultima sesiune de înscriere din 2022, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Rabla Clasic) și Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus), se va defășura în perioada 30 septembrie - 25 noiembrie 2022, conform Adevărul.ro.

Citește și: Programul Rabla 2023 a fost amânat. La ce dată va fi lansat

Câți bani primești prin programul Rabla Clasic 2022

Trebuie precizat din start că programul Rabla Clasic are parte de o modificare în 2022. Astfel, vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului trebuie să depășească 6 ani de la data primei înmatriculări în România.

Conform datelor Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), prima de casare este de 6.000 lei. Această sumă urcă la 9.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate. În plus, se pot adăuga următoarele ecobonusuri:

 • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
 • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
 • ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
 • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Poate te interesează: Guvernanții vor să lanseze programul rabla pentru becuri

Sume impresionante în programul Rabla Plus

Rabla Plus vine, de asemenea, cu o schimbare. În cadrul programului s-a introdus în 2022 obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou.

Totodată, trebuie precizat că, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum două autovehicule uzate. Iată care este cuantumul finanțării prin programul Rabla Plus.

 • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
 • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;

Vezi și: Românii cu mașini vechi vor primi 3.000 de lei! Când începe programul „Rabla fără obligații”

Rabla Clasic și Rabla Plus. Ce bugete sunt puse la dispoziție

După cum spuneam anterior, ultima sesiune de înscriere din acest an pentru programale Rabla Clasic și Rabla Plus are loc între 30 septembrie - 25 noiembrie 2022. Iată care sunt bugetele totale, care sunt puse la dispoziție pentru această perioadă:

 • Programul Rabla Clasic, beneficiari persoane fizice – 139.898.500 lei 
 • Programul Rabla Clasic, beneficiari persoane juridice – 173.300.500 lei
 • Programul Rabla Clasic, beneficiari instituții publice – 15.000.000 lei 
 • Programul Rabla Plus, beneficiari persoane fizice – 115.500.000 lei 
 • Programul Rabla Plus, beneficiari persoane juridice – 202.303.000 lei
 • Programul Rabla Plus, beneficiari instituții publice – 15.000.000 lei

Potrivit datelor transmise de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), persoanele fizice se vor putea înscrie în cele două programe prin intermediul dealerilor autorizați, iar persoanele juridice vor putea depune dosarele de finanțare prin accesarea aplicației informatice puse la dispoziție de AFM.

Listele cu producătorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro, la secțiunile programelor, scrie Adevărul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

087 women 19 Camelia Sucu (1) jpg
cub rona hartner png
FotoJet jpg
cub paula seling png
cub bianca dragusanu png
cub theo rose anghel damian png
FotoJet (5) jpg
FotoJet (4) jpg
image
image
image
image
image
image
Forțe de ordine în preajma ambasadei Ucrainei la București după ce au fost descoperite niște plicuri suspecte. FOTO Inquam Photos / George Călin
FotoJet jpg
emil boc jpeg
087 women 19 Camelia Sucu (1) jpg
gemene 2 png
Daniela Gaviria jpg