Transmiterea comunitară a Omicron, confirmată și în România! Câte cazuri sunt

#Coronavirus 11 ianuarie 2022

După ce varianta Omicron a coronavirusului a devenit cea majoritară în mai multe state, a fost confirmată și în România transmiterea comunitară a acesteia.

omicron jpg
Transmiterea comunitară a Omicron, confirmată și în România Foto: Arhivă

Extrem de contagioas─â, varianta Omicron se r─âsp├ónde╚Öte rapid, av├ónd o rat─â de infectare mult mai mare dec├ót precedesoarea sa, varianta Delta. Totu╚Öi, ve╚Ötile ├«mbucur─âtoare ├«n acest context sunt legate de riscurile mai mici de internare ├«n spital dac─â a╚Ťi fost infectat cu Omicron, studiile ar─ât├ónd c─â aceast─â variant─â este mai bl├ónd─â comparativ cu Delta.

Transmiterea comunitară a Omicron, confirmată și în România

Institutul de S─ân─âtate Public─â (INSP) a anun╚Ťat c─â ├«n prima s─âpt─âm├ón─â a anului 2022, au fost ├«ntrunite criteriile de transmitere comunitar─â sus╚Ťinut─â, la nivel na╚Ťional, a variantei Omicron. Astfel, aceasta prinde tot mai mult contur ╚Öi ├«n Rom├ónia.

├Än prima s─âpt─âm├ón─â din 2022 au fost confirmate 203 cazuri cu varianta Omicron, iar ├«n total, p├ón─â la data de 9 ianuarie, au fost confirmate 295 cazuri. ├Än total, au fost confirmate 7.808 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determin─â ├«ngrijorare (VOC), dintre care: Alpha - 1.722, Beta - 11, Gamma - 23, Delta - 5. 757 ╚Öi Omicron - 295.

Confirmând astfel studiile, din fericire nu a fost înregistrat încă niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron, se mai arată în raportul INSP.

Până la data de 9 ianuarie, rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 93%. Până în săptămâna 35 inclusiv au fost înregistrate și comunicate 75 decese cu VOC.

Dintre cele 295 cazuri confirmate cu Omicron:

  • 28,1% (83 cazuri) au avut istoric de c─âl─âtorie ├«n UK (32), Italia (11), Africa de Sud (8), Tanzania (6), Nigeria (5), Spania (4), SUA (3), Austria (2), Bulgaria (2), EAU (2), Franta (2), Belgia (1), Cipru (1), Mexic (1), Olanda (1), Portugalia (1), RD Congo (1);
  • 9,2% (27 cazuri) se afl─â ├«n 18 focare, toate familiale, ├«nsum├ónd 58 cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate ├«n mun.Bucure╚Öti (10) ╚Öi jude╚Ťele Cluj (2), Ia╚Öi (2), Arge╚Ö (1), Bra╚Öov (1), C─âl─âra╚Öi (1), Prahova (1).Dintre cazurile din focare, pentru 11 a fost men╚Ťionat istoric de c─âl─âtorie/contact cu persoan─â sosit─â din Fran╚Ťa (1), Spania (1), SUA (1), respectiv UK (8);
  • 4,4% (13 cazuri) au avut leg─âtur─â epidemiologic─â cu caz COVID-19;
  • 45,8% (135 cazuri) nu au nicio leg─âtur─â epidemiologic─â men╚Ťionat─â;
  • 12,5% (37 cazuri) ÔÇô nu au putut fi contactate.

Dintre cele 295 cazuri confirmate cu varianta Omicron, 192 (65%) fuseser─â vaccinate, din care 191 (99%) cu schem─â de vaccinare complet─â.

Criteriile de transmitere comunitar─â sus╚Ťinut─â, la nivel na╚Ťional, a variantei Omicron, ├«n prima s─âpt─âm├ón─â din 2022, au fost ├«ndeplinite:

- ├«n mai mult de jum─âtate dintre jude╚Ťele ╚Ť─ârii au fost detectate cazuri confirmate cu varianta Omicron:  au fost ├«nregistrate cazuri ├«n 30 jude╚Ťe ╚Öi mun. Bucure╚Öti (74%).

-cazurile provin din toate regiunile ╚Ť─ârii: au fost ├«nregistrate cazuri ├«n toate regiunile Rom├óniei.

- absen╚Ťa leg─âturii epidemiologice cu cazuri confirmate/a istoricului de c─âl─âtorie la peste 50% din cazuri: cazurile f─âr─â leg─âtur─â epidemiologic─â reprezint─â 52,3% din total.

Avertiz─ârile OMS cu privire la Omicron

Mai mult de jum─âtate din popula╚Ťia european─â se va infecta cu  Omicron ├«n urm─âtoarele ╚Öase p├ón─â la opt s─âpt─âm├óni, este cel mai recent anun╚Ť al Organiza╚Ťiei Mondiale a S─ân─ât─â╚Ťii. Anun╚Ťul a fost f─âcut mar╚Ťi de Hans Kluge, un ├«nalt oficial OMS. Chiar dac─â vorbim despre o tulpin─â mai pu╚Ťin agresiv─â dec├ót Delta, ea este mult mai contagioas─â.

╚Ü─ârile din Europa au ├«nregistrat peste 7 milioane de cazuri noi de COVID ├«n prima s─âpt─âm├ón─â a anului 2022. Asta ├«nseamn─â mai mult dec├ót dublarea num─ârului de cazuri ├«ntr-o perioad─â de dou─â s─âpt─âm├óni, a precizat Kluge. ÔÇ×├Än acest ritm, peste 50% din popula╚Ťia din regiune va fi infectat─â cu Omicron ├«n urm─âtoarele 6-8 s─âpt─âm├óniÔÇŁ, a spus oficialul OMS.

kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
cub jojo admin gif
image
alina puscas png
femeie care numara bani jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg