Cafeaua, remediu pentru insolaţie şi dureri de cap: „Contracarează dilatarea excesivă a vaselor de sânge”
Cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi, este adesea pusă pe lista neagră în sezonul cald, din cauza ideii că ar favoriza deshidratarea. Totuşi, specialiştii spun că licoarea ar fi prietenul surprinzător al sănătăţii în zilele toride.

Departe de a fi un pericol în sezonul cald, cafeaua se dovedeşte a fi un adevărat aliat al sănătăţii. Consumată cu moderaţie, aduce beneficii atât fizice, cât şi mentale, susţine metabolismul şi poate chiar înfrumuseţa pielea.
Aşadar, românii pot continua să se bucure de cafeaua zilnică – chiar şi în miezul verii. „Cafeaua produce vasodilataţie la nivelul circulaţiei cerebrale şi contracarează dilatarea excesivă a vaselor de sânge care duce la apariţia migrenelor”, explică medicul nutriţionist Mihaela Bilic. De asemenea, ea subliniază că apa folosită la prepararea cafelei compensează efectul diuretic al cofeinei, astfel că riscul de deshidratare este nejustificat.
Dureri de cap şi tensiune musculară
Consumul de cafea poate ajuta la relaxarea musculaturii scalpului şi la reducerea tensiunii din zona cefei, frecvent resimţită în zilele călduroase.
În plus, cafeaua susţine menţinerea tensiunii arteriale în limite normale, prevenind scăderile periculoase cauzate de căldură şi transpiraţie excesivă.
Medicul recomandă consumul a până la trei ceşti de cafea pe zi. „Este benefică pentru digestie, combate constipaţia şi, dacă este băută cu 30 de minute înainte de efort fizic, ajută la arderea grăsimilor şi creşte rezistenţa la efort”, adaugă dr. Bilic.
Memorie şi protecţie neurologică
Pe lângă efectele fizice, cafeaua are un impact pozitiv şi asupra creierului.
Cofeina stimulează atenţia, susţine memoria şi poate încetini declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea.
Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, cafeaua contribuie la protejarea sistemului nervos în timp.
Specialiştii spun că poate fi consumată atât caldă, cât şi rece, în funcţie de preferinţe. Iar în combinaţie cu o cupă de îngheţată, devine o răcoritoare delicioasă în zilele caniculare.
Piele şi ochi
Cafeaua nu este doar o băutură plăcută, ci şi un ingredient natural folosit în îngrijirea pielii. Potrivit unui studiu din 2013, acidul cafeic – un antioxidant prezent în cafea – stimulează producţia de colagen, ajutând la menţinerea elasticităţii pielii şi prevenind îmbătrânirea prematură.
Totodată, are şi efecte antimicrobiene, contribuind la protecţia împotriva bacteriilor. Pentru un exfoliant natural, se poate amesteca ¼ cană de cafea măcinată, ¼ cană de zahăr brun şi puţin suc de lămâie.
Amestecul se aplică pe piele o dată la câteva zile, după duş, şi se lasă să acţioneze câteva minute înainte de clătire.
Cofeina mai ajută şi la reducerea pungilor de sub ochi, prin stimularea circulaţiei sanguine şi reducerea inflamaţiei. Pentru un tratament rapid, se poate aplica o pastă fină din cafea şi câteva picături de lichid direct pe zona afectată.



































