De ce e bine să mănânci ananas. Top 4 beneficii impresionante pentru sănătate ale acestui fruct

Ananasul conține o mulțime de nutrienți și compuși benefici, cum ar fi vitamina C, mangan și enzime pentru a ajuta digestia. Consumul de ananas poate ajuta la creșterea imunității, la reducerea riscului de cancer și la îmbunătățirea timpului de recuperare după o intervenție chirurgicală.

Ananasul poate ajuta digestia. Foto: Click.
Ananasul poate ajuta digestia. Foto: Click.

Ananasul, un fruct tropical incredibil de delicios și sănătos

Ananasul (Ananas comosus) este un fruct tropical incredibil de delicios, sănătos. Este plin de nutrienți, antioxidanți și alți compuși utili, cum ar fi enzimele care pot proteja împotriva inflamației și bolilor.  Ananasul și compușii săi sunt legați de mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățiri ale digestiei, imunității și recuperării după intervenții chirurgicale. Iată 4 beneficii impresionante pentru sănătate ale ananasului:

1. Încărcat cu nutrienți

Ananasul are un conținut scăzut de calorii, dar se laudă cu un profil nutritiv impresionant. Doar 1 cană (165 de grame) de bucăți de ananas conține următorii nutrienți:

Calorii: 83
Grăsimi: 1,7 grame
Proteine: 1 gram
Carbohidrați: 21,6 grame
Fibre: 2,3 grame
Vitamina C: 88% din valoarea zilnică (VD)
Mangan: 109% din DV
Vitamina B6: 11% din DV
Cupru: 20% din DV
Tiamina: 11% din DV
Folat: 7% din DV
Potasiu: 4% din DV
Magneziu: 5% din DV
Niacina: 5% din DV
Acid pantotenic: 7% din DV
Riboflavină: 4% din DV
Fier: 3% din DV

Ananasul conține, de asemenea, urme de fosfor, zinc, calciu și vitaminele A și K.

După cum puteți vedea, acest fruct este deosebit de bogat în vitamina C și mangan. Vitamina C este esențială pentru sănătatea imunitară, absorbția fierului, creșterea și dezvoltarea, în timp ce manganul oferă proprietăți antioxidante și ajută la creștere și metabolism.

Antioxidanții ajută la prevenirea oxidării în organism, ceea ce poate ajuta la prevenirea inflamației care poate duce la cancer și alte boli cronice. Ananasul conține și alți micronutrienți, cum ar fi cuprul, tiamina și vitamina B6, care sunt esențiale pentru un metabolism sănătos.

2. Conține antioxidanți care luptă împotriva bolilor

Ananasul nu este doar bogat în nutrienți, ci și cu antioxidanți - molecule care vă ajută organismul să scape de stresul oxidativ. Stresul oxidativ este cauzat de o abundență de radicali liberi, molecule instabile care provoacă leziuni celulare adesea legate de inflamația cronică, sănătatea imunitară slăbită, boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer.

Ananasul este deosebit de bogat în antioxidanți numiți flavonoide și compuși fenolici. Două studii pe șobolani arată că antioxidanții ananasului pot avea efecte de protecție a inimii, deși cercetările umane lipsesc. În plus, mulți dintre antioxidanții din ananas sunt considerați antioxidanți legați, ceea ce înseamnă că produc efecte de lungă durată.

3. Ajută digestia

Interesant este că acest fruct conține un grup de enzime digestive numite bromelaină care poate ușura digestia cărnii. Bromelaina funcționează ca o protează, care descompune moleculele de proteine în blocurile lor de construcție, cum ar fi aminoacizii și peptidele mici.

Odată ce moleculele de proteine sunt descompuse, intestinul subțire le poate absorbi mai ușor. Acest lucru este util în special pentru persoanele cu insuficiență pancreatică, o afecțiune în care pancreasul nu poate produce suficiente enzime digestive.

Bromelaina este, de asemenea, utilizată pe scară largă ca agent de fragezire a cărnii din comerț datorită capacității sale de a descompune proteinele dure din carne. Un studiu pe eprubetă a constatat că bromelaina a redus markerii inflamatori din țesutul digestiv, deși sunt necesare cercetări suplimentare. În plus, ananasul este o sursă bună de fibre, care ajută la sănătatea digestivă.

4. Poate reduce riscul de cancer

Cancerul este o boală cronică caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor. Progresia sa este în mod obișnuit legată de stresul oxidativ și inflamația cronică. Mai multe studii arată că ananasul și compușii săi, inclusiv bromelaina, pot reduce riscul de cancer prin reducerea stresului oxidativ și reducerea inflamației.

Unele studii arată că bromelaina poate ajuta, de asemenea, la tratarea cancerului care s-a dezvoltat deja. De exemplu, un studiu pe eprubetă a constatat că bromelaina a suprimat creșterea celulelor canceroase de sân și a stimulat moartea celulelor, în timp ce un studiu pe șoareci a constatat că bromelaina a îmbunătățit efectele terapiei anticancer.

Alte studii pe eprubetă au produs rezultate similare pentru cancerele de piele, colorectal sau ale căilor biliare.

În plus, studii mai vechi pe eprubetă și pe animale au descoperit că bromelaina poate stimula sistemul imunitar să producă molecule care fac celulele albe din sânge mai eficiente în suprimarea creșterii celulelor canceroase și eliminarea celulelor canceroase. În general, sunt necesare mai multe cercetări umane, scriu cei de la healthline.com.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
image
actualitate.net
image
actualitate.net