De ce se îngrașă oamenii mai mult acum comparativ cu anii ’60. Un nutriționist a identificat cei 4 factori principali
Poate că stilul de viață modern aduce mai multe oportunități de a ne menține silueta, dar, paradoxal, kilogramele în plus au devenit o problemă tot mai frecventă. Comparativ cu anii '60, rata obezității a crescut considerabil, iar specialiștii avertizează că nu doar alimentația este de vină. Așadar, de ce ne îngrășăm mai repede?

Nutriționista Autumn Bates, din California, a decis să investigheze acest fenomen după ce a vizionat recent un scurt videoclip pe YouTube cu tema: „De ce eram atât de slabi în anii 1960?”. Aceasta este o întrebare pertinentă, deoarece, în anii '60, rata obezității în America era de aproximativ 13%, în timp ce în prezent, procentul este de aproximativ 43%, anunță jurnaliștii britanici de la „Daily Mail”.
De asemenea, statisticile arată că obezitatea este o problemă de sănătate publică majoră inclusiv în România. Conform datelor Institutului Național de Statistică din 2022 peste 62% dintre români sunt supraponderali sau obezi, potrivit Spotmedia.ro.
De ce a crescut rata obezității?
În acest context, nutriționista Autumn Bates a identificat patru factori principali care, în opinia ei, duc la această situație:
1. Gătim mai puțin. În anii '60, mesele erau în mare parte pregătite acasă, cu ingrediente proaspete: proteine de calitate, fructe, legume, pâine și lactate. Fast-foodul era o raritate, iar mesele gătite asigurau un aport echilibrat de nutrienți.
2. Mâncăm mai multe alimente ultraprocesate. Produsele ultraprocesate reprezintă aproximativ 70% din dieta americanilor. Acestea includ mâncăruri gata preparate, înghețată și ketchup, pline de aditivi și ingrediente pe care nu le-ai putea găti acasă. Ele reduc senzația de sațietate, însă ridică aportul caloric cu până la 800 de calorii mai mult pe zi: „Acestea sunt alimente care vor avea în primul rând ingrediente pe care nu le recunoașteți și, de obicei, o listă lungă de ingrediente pe care nu le-ați putea cumpăra pur și simplu din magazinul dumneavoastră și le-ați face acasă”, a menționat nutriționista.
3. Facem mai puțină mișcare. În anii '60, locurile de muncă erau mai solicitante fizic, iar oamenii petreceau mult timp în aer liber. Azi, stilul de viață sedentar și utilizarea intensivă a tehnologiei reduc semnificativ activitatea fizică.
4. Nu dormim suficient. În trecut, oamenii dormeau în medie 8,5 ore pe noapte, comparativ cu aproximativ 7 ore în prezent, a remarcat specialista. De altfel, lipsa somnului este corelată cu creșterea poftei de mâncare și preferința pentru alimente bogate în calorii.