Pericolul din alimente care contribuie la dezvoltarea obezității infantile. Substanța poate fi prezentă inclusiv în carne și ouă
Obezitatea infantilă reprezintă o problemă tot mai gravă, iar un nou studiu atrage atenția asupra unui pericol invizibil prezent în alimente: bisfenolii – substanțe care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni. Astfel de compuși pot ajunge în carne și ouă prin intermediul ambalajelor.

Realizat de Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada (Spania), studiul a analizat alimentația și nivelul de expunere la bisfenol A (BPA) și bisfenol S (BPS) în cazul a 303 copii cu vârste între 3 și 12 ani. Rezultatele au arătat că fetițele care consumau frecvent carne și ouă aveau un risc de aproape trei ori mai mare de a deveni supraponderale sau obeze decât cele cu o expunere mai redusă la acești compuși, anunță Adevărul.ro.
Bisfenolii sunt folosiți pentru fabricarea plasticului, fiind frecvent întâlniți în ambalajele alimentare. De aici, aceștia pot migra în alimentele consumate zilnic.
Un pericol invizibil în alimente aparent sănătoase
Surprinzător este faptul că nivelurile cele mai mari de bisfenoli au fost identificate la fetițele care urmau o dietă aparent sănătoasă, bogată în carne slabă și produse etichetate drept „eco” sau „bio”. Ambalajele acestor produse, deși asociate cu un stil de viață sănătos, pot conține totuși substanțe chimice cu efect nociv asupra sistemului endocrin.
Una dintre cele mai îngrijorătoare concluzii ale studiului este că dozele estimate de bisfenol A și S ingerate de copii depășesc limitele de siguranță stabilite de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).
Obezitatea infantilă în cifre
În Europa, statisticile arată că 2% și 10% dintre copiii cu vârste între 2 și 6 ani suferă de obezitate. Procentul crește semnificativ în rândul copiilor între 6 și 9 ani, unde ajunge la 20%, iar în cazul adolescenților, 15% sunt deja supraponderali sau obezi, mai scrie Adevarul.ro. În România, potrivit unei campanii desfășurate de Ministerul Sănătății în 2023, unul din trei copii români este supraponderal sau obez, iar fenomenul este în creștere, mai ales în mediul urban.



































