Ce boli poți face în funcție de aspectul unghiilor

Ultima actualizare:

Ai observat o schimbare la vreuna dintre unghiile tale în ultima vreme? O schimbare a culorii, texturii sau formei poate fi inofensivă, dar poate fi și un semn de boală. Dacă observi oricare dintre următoarele modificări ale unei unghii de la mâini sau de la picioare este timpul să mergi la un dermatolog.

O schimbare a culorii, texturii sau formei poate fi un semn de boală. Foto: Click
O schimbare a culorii, texturii sau formei poate fi un semn de boală. Foto: Click

Dună întunecată

Dacă o unghie de la mâini sau de la picior are o dungă întunecată nouă sau în schimbare este timpul să consulți un dermatolog pentru un control al cancerului de piele. Acea dungă întunecată ar putea fi melanom, cel mai grav tip de cancer de piele.

Nu orice dungă întunecată este un melanom, dar este întotdeauna bine ca un dermatolog să-l examineze. Descoperit devreme, acesta poate fi singurul tratament de care ai nevoie. Lăsat să crească, tratamentul devine mai dificil.

Ridicarea unghiei

Dacă o unghie începe să se ridice astfel încât să nu mai fie complet atașată, probabil că vei vedea o decolorare albă. Când o unghie se ridică, cauza este adesea: o infecție fungică, psoriazis, rănire de la o manichiură agresivă.

Un dermatolog ar trebui să examineze orice unghie care se ridică. Este posibil să ai nevoie de tratament pentru a elimina o infecție. De asemenea, un dermatolog vă poate oferi câteva sfaturi care pot ajuta noua unghiă să crească normal.

Roșeață și umflare în jurul unghiei

Dacă ai roșeață și umflare în jurul unei unghii este posibil să ai o infecție. Când este diagnosticat devreme, poți trata adesea o infecție cu antibiotice. Dacă se formează o rană deschisă, vei avea nevoie de un tratament mai amplu.

Culoare negru verzui

Când bacteriile provoacă o infecție a unghiei, unghia poate să aibă o culoare negru verzui. Fără tratament, o infecție a unghiilor tinde să se agraveze. Tratamentul te poate scăpa de durere și sensibilitate și poate ajuta la curățarea infecției.

Unghii cu gropițe

Dacă ai urme în unghii care arată ca și cum ar fi niște gropițe, acesta ar putea fi un semn că ai o boală care îți afectează întregul corp. Persoanele care au gropi în unghii pot avea: psoriazis, dermatita atopică, alopecia areată.

Este important să consulți un dermatolog pentru un diagnostic. Dermatologii sunt specialiștii care diagnostichează și tratează aceste boli. Tratamentul te poate ajuta să te simți mai confortabil și să previi agravarea bolii.

Unghii galbene

Purtarea lacului de unghii roșu fără un strat de bază sau fumatul vă poate îngălbeni unghiile. Dacă unghiile tale devin galbene, se îngroașă și par să înceteze să crească, ar putea fi un semn că ceva se întâmplă în interiorul corpului tău.

Bolile pulmonare și artrita reumatoidă pot cauza unghii galbene. Este posibil să ai și o infecție gravă a unghiilor, care necesită tratament.

Caneluri adânci (sau goluri)

Liniile care se întind pe lungimea unei unghii sunt obișnuite și, de obicei, nu trebuie să îți faci griji. Dacă vezi șanțuri adânci care se întind pe lățimea unghiei tale, înseamnă că ceva a încetinit (sau a oprit) unghiile tale să crească pentru un timp.

Când ceva face ca unghiile tale să se oprească complet din creștere pentru un timp este posibil să vezi un gol. Denumirea medicală pentru această afecțiune este onicomadeză.

O febră, o rănire, chimioterapie sau un stres major pot face ca unghiile să crească încet sau să înceteze să crească.

Dacă nu îți poți da seama ce ar fi putut cauza ca unghiile tale să crească încet sau să înceteze să crească, consulă medicul dermatolog sau medicul primar. Odată ce găsești și scapi de cauza, unghiile încep adesea să crească normal.

Unghiile de corn de berbec

Acest lucru se întâmplă atunci când unghiile se îngroașă și cresc excesiv. Dacă ai o boală, cum ar fi psoriazisul, ihtioza sau probleme de circulație, poți dezvolta și unghiile cu corn de berbec. Tăierea și tratarea acestor unghii necesită ajutorul unui dermatolog.

Unghii subțiri, în formă de lingură

Dacă ai unghii subțiri care se scufundă în mijloc și arată ca niște linguri este posibil să nu ai suficient fier. Oamenii dezvoltă o deficiență de fier din mai multe motive, inclusiv: lipsa unei alimentații adecvate, o problemă de sănătate cu stomacul sau intestinele, sensibilitate la gluten (boala celiacă), altitudine înaltă. Obținerea unui diagnostic și tratament adecvat te poate ajuta să te simți mai bine.

Unghii cu șanțuri și creste

Dacă ai șanțuri și creste în centrul degetului mare este posibil să fi dezvoltat un obicei de a culege (sau împinge înapoi) cuticulele de pe unghiile dvs. Mulți oameni nu știu că fac asta. Un dermatolog te poate ajuta să scapi de obicei, permițând unghiilor sănătoase să crească.

Unghii curbate

Curba poate începe atât de treptat încât mulți oameni nu știu că se întâmplă. Pe măsură ce unghiile continuă să se curbeze în jos, vârfurile degetelor se umflă adesea și unghiile încep să se simtă spongioase atunci când sunt apăsate.

Dacă observi că unghiile tale încep să se curbeze, este timpul să vezi un dermatolog. Unghiile curbate pot fi o trăsătură inofensivă, dar pot fi, de asemenea, un semn că ai o boală în: plămâni, inimă, ficat, stomac sau intestin.

Schimbarea culorii

O boală din interiorul corpului tău poate determina schimbarea culorii unghiilor. Anumite modificări de culoare pot fi un semn de avertizare al unei anumite boli.

Unghii albastre. Nu există suficient oxigen în sânge.

Unghii albe. Afecțiuni hepatice, diabet.

Unghiile palide. Anemia.

Jumătate roz, jumătate unghii albe. Boală renală.

Unghii galbene. Boală pulmonară, infecție a unghiilor.

Semilună roșie întunecată. Poate fi lupus, boli de inimă, alopecia areata, artrită, dermatomiozită.

Semilunii albastre. Ar putea fi semne de otrăvire.

A vedea o schimbare a unghiilor tale nu înseamnă întotdeauna că ai o boală. Totuși, este important să consulți un dermatolog dacă observi modificări. Dermatologii sunt specializați în diagnosticarea și tratarea pielii, părului și unghiilor. Ei au expertiza pentru a îți spune dacă schimbarea este inofensivă sau necesită teste medicale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net