Ulei de măsline sau de floarea-soarelui? Mihaela Bilic spune care este mai bun într-o dietă de slăbit: „Lăsați-o mai moale...”

Ultima actualizare:

Ți-ai propus să scapi de kilogramele în plus și nu știi ce tip de ulei este mai bine să consumi în timpul dietei? Dr. Mihaela Bilic, unul dintre cei mai apreciați nutriționiști din România, îți spune ce trebuie să faci pentru a-ți atinge obiectivul. 

Ulei de măsline sau de floarea-soarelui? / Foto: Shutterstock, captură video Facebook
Ulei de măsline sau de floarea-soarelui? / Foto: Shutterstock, captură video Facebook

Grăsimile sunt necesare pentru o bună funcționare a organismului, însă consumul acestora trebuie limitat atunci când miza este scăderea în greutate. De curând, dr. Bilic a vorbit despre două dintre cele mai folosite tipuri de ulei din bucătăria românilor și cum influențează acestea drumul către silueta dorită și o stare de sănătate optimă.

Ulei de floarea-soarelui sau de măsline?

Într-o postare publicată pe contul său de Facebook, nutriționista a subliniat diferențele nutritive majore ale celor două tipuri de ulei asupra organismului și impactul lor direct asupra gustului mâncării:

Uleiul de măsline conține acizi grași esențiali Omega-9, cu rol inflamator, (…). Are un punct de ardere înalt, este stabil, însă schimbă gustul mâncării pe care o prăjim. Cel de floarea-soarelui conține acizi grași Omega-6, cu rol proinflamator, însă gustul este neutru”, a precizat dr. Bilic.

În ceea ce privește aportul caloric, lucrurile sunt identice, deoarece o singură lingură furnizează 100 kcal, indiferent de tipul uleiului ales. Dr. Bilic recomandă limitarea acestora în timpul dietei de slăbit, în special a uleiului de floarea-soarelui: 

Dragii mei, uleiul este sănătos, dar trebuie să îl consumăm cu măsură! O salată cu trei linguri de ulei are deja 350 kcal, când despre cel de floarea-soarelui, lăsați-o mai moale pentru că nu avem nevoie de inflamație, e suficient că ne afectează silueta”, a precizat specialista.

Mit sau realitate: „Este untul mai puțin sănătos decât uleiul?”

O altă sursă bogată în grăsimi este untul. Mihaela Bilic a demontat mitul conform căruia acesta ar fi mai puțin sănătos decât uleiul și recomandă integrarea acestuia într-o dietă echilibrată:

Untul este grăsimea naturală din lapte și una dintre puținele surse de vitamine liposolubile A și D cu biodisponibilitate crescută. Conține grăsimi saturate, dar și monosaturate, iar cantitatea de colesterol din unt (250 mg/100g) este similară cu cea din ou (220 mg). Untul are 758 de calorii/100g, spre deosebre de ulei care conține 900 calorii / 100 g. Uleiul nu are colesterol și e bogat în vitamina E, dar nu conține vitaminele A și D. Într-o dietă echilibrată trebuie să existe atât unt, cât și ulei, ambele în cantități reduse”, a scris dr. Bilic în cartea „Sănătatea are gust”.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Targ Romerberg, foto Shuttertock jpg
avion bagaj istock jpg
Sofer tir, foto captura Instagram jpg
acesti oameni au noroc la bani, foto shutterstock jpg
image png
image png
vremea prognoza luna ianuarie 2019 meteo frig jpeg
supermarket 0 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net