Care este forma de plural a cuvântului refren. Toți românii au spus-o greșit până acum

Chiar dacă suntem vorbitori nativi de limbă română, există nenumărate cuvinte, aparent banale, care reușesc să ne trimită rapid către dicționar! Acestea au forme de plural pe care doar foarte puțină lume le cunoaște, însă dacă vrem să vorbim corect gramatical, trebuie să știm cum să ne exprimăm corect!

Mulți români au folosit acest cuvânt greșit / foto: IStock
Mulți români au folosit acest cuvânt greșit / foto: IStock

La fel cum este cazul tuturor limbilor de-a lungul globului, româna evoluează constant, iar, câteodată, aceste schimbări pot fi chiar mai rapide decât ne-am aștepta. Există nenumărate reguli în română care ne pot părea, la prima vedere, bizare chiar și nouă.

Fie că vorbim despre accentul unor cuvinte, sau forma lor corectă, mulți români trebuie să verifice zilnic dicționarul, dacă își doresc să se exprime corect.

Iar banalul substantiv „refren”, un cuvânt ce pare atât de simplu, este mult mai dificil decât am avea impresia inițial! Mai precis, poate că s-a întâmplat să mai auzim români care folosesc ca formă de plural cuvântul „refrenuri”.

Ei bine, deși putem crede că această variantă sună mai natural, din punct de vedere gramatical, ea este greșită! Forma de plural corectă a acestui cuvânt este „refrene”, așa că pe ea trebuie să o folosim, de acum înainte!

Cuvinte banale cu forme bizare de plural

Un alt cuvânt extrem de banal, pe care probabil că l-am auzit folosit în mod greșit la plural este „drajeu”. Inițial, nimic nu poate părea mai simplu decât acest substantiv, însă mulți români folosesc o exprimare greșită! Mai precis, din punct de vedere gramatical, pluralul corect al acestui cuvânt nu este „drajee”, ci „drajeuri”.

Iar limba noastră nu uimește doar prin unele forme bizare de plural, ci și prin absența totală a acestora! De exemplu, v-ați dat seama că niciodată în viața voastră nu ați folosit pluralul cuvântului „lapte”? Ei bine, acest lucru se datorează faptului că el nu există! Iar alte cuvinte complet banale ce nu au forme de plural sunt „porumb”, „fasole”, „miere”, „cinste”, cât și multe alte cuvinte extrem de comune în limbajul nostru zilnic!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Dominic Cummings FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net