Un tezaur uriaș a fost ascuns într-un loc din România! Puțini mai știu azi povestea celor 200 de tone de aur

Ultima actualizare:

Undeva în jur de 200 de tone de aur au fost ascunse într-un anumit loc din țara noastră, iar doar foarte puțini români mai știu astăzi povestea acestui tezaur uriaș. Totul s-a petrecut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aurul a fost ascuns în timpul războiului / foto: bnr.ro
Aurul a fost ascuns în timpul războiului / foto: bnr.ro

Potrivit informațiilor de la Antena 3 CNN, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, România a ascuns aproximativ 200 de tone de aur, într-un loc retras din țara noastră. Astăzi, cei care își doresc să afle cât mai multe despre acest episod din istoria noastră o pot face la Muzeul Aurului, unicul de acest gen din Europa.

După ce României nu i-a mai fost restituit tezaurul trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial, autoritățile au căutat metode alternative de a ascunde aurul din țara noastră, odată ce următoarea deflagrație mondială a izbucnit. Inițial, se lua în calcul trimiterea tezaurului în Turcia, ori în Elveția, dar aceste opțiuni au fost respinse.

Elveția, în special, considera că transportul și depozitarea aurului românesc era mult prea riscant, având în vedere faptul că aceasta era o țară neutră.

Un tezaur uriaș a fost ascuns la Mânăstirea Tismana

Autoritățile de la acea vreme au analizat mai multe opțiuni din țară, unde ar fi putut adăposti aurul. Cu toate acestea, după ce s-a vorbit despre mai multe galerii de mine și tuneluri, în cele din urmă s-a decis ca aurul să fie trimis în apropiere de mânăstirea Tismana, din județul Gorj.

Se pare că un incendiu a afectat aripa estică a mânăstirii, cu 2 ani înainte ca tezaurul să fie adus aici. Starețul de atunci a scris o scrisoare guvernatorului Băncii Naţionale, pe care îl ruga să ajute la refacerea edificiului. Prin intermediul acestei scrisori s-a plănuit operațiunea Neptun, iar timp de 15 zile, 75 de transporturi au fost efectuate la Tismana. Tunelul unde a fost ascuns aurul a fost cimentat, iar de abia după 3 ani el a fost readus în Capitală.

Se pare că mai multe casete s-au răsturnat în râul Bistrița, atunci când tezaurul a fost adus înapoi în București. Cu toate acesteau, autoritățile au recuperat chiar și ultima monedă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0383789258 jpg
image
image
image
image
image
image
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
index webp
mana maicii domnului jpg
gravida jpg
bani jpeg
wave 5255593 1280 jpg
vreme furtuna png
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net