Restricții în Europa! Cine va avea nevoie de vize pentru a călători

Europa ia o decizie istorică, alegând să impună vize cetățenilor din peste 60 de țări care vor dori să călătorească pe bătrânul continent. În primul rând vor fi afectați cei care trăiesc în SUA. Aceștia nu vor mai putea intra doar pe baza pașaportului așa cum obișnuiau să o facă până acum.

aeroport jpeg
Locuitorii din peste 60 de țări vor avea nevoie de vize pentru a intra în Europa

Locuitorii din SUA care vor dori să guste din magia pe care o oferă țările din UE vor fi nevoiţi să se înscrie în viitorul Sistem European de Informaţii şi Autorizare privind Călătoriile (ETIAS - European Travel Information and Authorization System) şi să plătească o taxă. Decizia va intra în vigoare de anul viitor.

Citește și Planuri de vacanță 2022! Lista țărilor din Europa care au ridicat restricțiile de călătorie

Doar după parcurgerea acestei etape birocratice, cetățenii americani vor putea obține autorizația de călătorie în spațiul european. Prevederea va intra în vigoare în luna mai 2023.

Din acel moment, cetățenii americani, precum și călătorii din alte 60 de țări, vor avea nevoie de o scutire de viză a sistemului european de informații și autorizare de călătorie (ETIAS) pentru a intra în oricare dintre țările din zona Schengen.

Vezi și Sugestii de vacanță! Cele mai frumoase insule din Europa!

Europa impune un sistem de vize pentru americani și alte 60 de țări. Ce trebuie să facă persoanele care vin din SUA?

Călătorii americani încă nu vor avea nevoie de viză Schengen, dar vor fi verificați înainte de sosirea în țările Uniunii Europene. Americanii vor trebui să furnizeze informațiile despre pașaport și să răspundă „la o serie de întrebări de securitate cu privire la sănătatea călătorului și dacă au fost în zone de conflict în trecut”, conform ETIAS.com, scrie Antena 3.

ETIAS este un sistem similar cu Visa Waiver din SUA. El va fi aplicat cetățenilor din peste 60 de țări. Pe listă se regăsesc țări mari precum Australia, Noua Zeelandă, Brazilia, Argentina, Japonia sau Canada.

Vezi AICI lista completă a țărilor ai căror cetățeni vor trebui să completeze formularul ETIAS, începând cu luna mai a anului 2023

„Trebuie să ştim cine ne trece frontierele externe. ETIAS va furniza informaţii prealabile despre persoanele care călătoresc înainte ca ele să ajungă la frontierele UE, pentru a identifica riscurile în materie de securitate sau de sănătate”, a subliniat Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.

Cât timp e valabilă viza de călătorie în Europa? Taxa nu este foarte scumpă 

Din fericire, completarea online a cererii ETIAS ar trebui să dureze doar aproximativ 10 minute și, „în cele mai multe situații”, călătorii vor primi o autorizație de călătorie în „câteva minute”, potrivit site-ului ETIAS.

După ce a fost aprobată, o autorizație de călătorie ETIAS va fi valabilă timp de trei ani și poate acoperi mai multe călătorii în țările UE.

Călătorii cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani vor avea nevoie de un pașaport valabil, o adresă de e-mail și un card de debit sau de credit pentru a plăti taxa nerambursabilă de 7 euro, în timp ce tinerii de sub 18 și seniorii de peste 70 de ani nu vor plăti nicio taxă.

Din mai 2023, companiile aeriene cu destinație europeană vor fi obligate prin lege să verifice autorizațiile ETIAS ale pasagerilor înainte de a le permite îmbarcarea.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Călin Hagima şi Roxana Nemeş sunt foarte fericiţi împreună jpeg
anca serea fiica jpg
Andreea Mantea 1 foto playboy  jpg
Cabral si Adela Popescu   Sunt celebru, scoate ma de aici (2) jpg
vlăduța lupău png
Olivia Newton John și John Travolta, apropiați și în 1978, când abia apăruse filmul ”Grease” jpeg
tragedie cobadin jpg
293172253 1378552842655773 4982117340242158991 n jpg
image
image
image
image
accident balcic jpg
MUGUR ISARESCU foto inqaum photos octav ganea
image png
scumpiri alimente 2019 jpeg
George Simion FOTO Inquam / Ilona Andrei
iphone camera jpg