Vine urgia în România! ANM avertizează: care sunt zonele lovite de fenomene meteo periculoase

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de furtuni și ploi torențiale. Iată până când este valabilă această atenționare, dar și ce spun specialiștii că vom avea parte din punct de vedere meteorologic în acest interval. Se pare că mai multe zone vor fi lovite de fenomene meteo periculoase.

ANM a emis cod galben de furtuni. Foto: Shuterstock.
ANM a emis cod galben de furtuni. Foto: Shuterstock.

Recent, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben, în contextul condițiilor meteorologice extrem de neobișnuite pentru această perioadă, de furtuni și vijelii pentru mai multe zone din România.

ANM a emis pentru astăzi cod galben de furtuni şi ploi torenţiale

Codul galben se va menține activ astăzi, până la orele 20:00. Se anunță câteva ore pline de instabilitate atmosferică.

Se preconizează perioade de instabilitate atmosferică mai ales în zonele montane. În acest context, vor avea loc averse puternice, descărcări electrice intense, precum și creșteri rapide ale intensității vântului, cu rafale de până la 50...60 km/h. Totodată, experții ANM au avertizat că, pe alocuri, va putea fi chiar și grindină. 

Despre cantitățile de apă experții în domeniu au spus că acestea pot să atingă niveluri semnificative, cu o estimare cuprinsă între 20 și 25 de litri pe metru pătrat. Ba mai mult, în unele arii cantitățile de apă o să depășească chiar și 30-40 de litri pe metru pătrat.

Vom avea parte de inundații rapide

Din această cauză, este foarte probabil să avem parte de inundații rapide și creșterea nivelului cursurilor de apă.

Reprezentanții ANM mai avertizează că, astfel de manifestări meteorologice vor fi resimțite și în restul țării, deși cu caracter izolat.

Vremea se schimbă, urmează o perioadă de răcire semnificativă

Se pare că, în toată țara o să aibă loc schimbări drastice de temperaturi, urmând o perioadă de răcire semnificativă. Din acest motiv, experții au spus că fenomenele de instabilitate vor fi mai pronunțate, mai ales în regiunile intracarpatice.

Joi, vorbim de fenomene de instabilitate, în special în regiunile intracarpatice acolo unde cantitățile de apă mai pot depăși izolat 15, 20 litri pe metrul pătrat și vor fi și intensificări ale vântului și nu în ultimul rând, și valori ușor mai coborâte, mai ales la nivelul minimelor", a spus Elena Mateescu, director ANM, în cadrul unei emisiuni TV.

Tot directorul ANM a venit și cu vești mai bune. "Vestea bună este că la sfârșitul acestei săptămâni, temperaturile vor fi în creștere, astfel încât în perioada mini vacanței să ne apropiem din nou de pragul unei zile de caniculă 33-35 de grade și până la sfârșitul lunii august, o vreme în general mai caldă decât în mod obișnuit”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
crocodil australian shutterstock 105185141 jpg
image
image
image
image
image
image
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
aeroport brasov jpg
foisorul de foc jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net