Ce spune Mihaela Bilic despre un desert care se află pe masa multor români în postul Crăciunului
Halva, desertul tradițional îndrăgit în bucătăriile din Orientul Mijlociu, Balcani, și Asia Centrală, a devenit o prezență constantă pe mesele românilor, în special în perioadele de post. Cu toate acestea, celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic a atras atenția asupra faptului că, deși delicios, acest desert este extrem de bogat în calorii și ar trebui consumat cu măsură.
![Mihaela Bilic. Foto: arhiva personală.](https://cdn.adh.reperio.news/image-8/88af8676-c516-4902-a99f-aa2198c48a73/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Halva este adesea asociată cu amintiri plăcute și nostalgie, reprezentând un indulgent desert cu semințe măcinate fin și legate cu sirop de zahăr. Cu toate acestea, Mihaela Bilic a subliniat că, în ciuda gustului său divin, halva conține 40% grăsime, iar uleiul de floarea soarelui este principala sursă de grăsimi.
"Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40% grăsime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui," a explicat medicul nutriționist într-o postare pe Facebook.
Cu toate acestea, Mihaela Bilic a subliniat și aspectele nutritive pozitive ale halvei. Aceasta conține proteine vegetale (aproximativ 13%), fibre în cantități semnificative (11%), și minerale esențiale. Este un fel de super-aliment, dar trebuie consumat cu măsură.
Care este porția ideală
Medicul nutriționist a oferit și o recomandare privind dimensiunea porției ideale. "Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahăr și calorii, 30g ajung – adică o felie cât 3 degete!" a adăugat ea.
Mihaela Bilic a subliniat și versatilitatea halvei, amintindu-ne că acest desert rudimentar poate fi savurat în numeroase moduri. De la variantele clasice, până la cele arome cu vanilie, rom sau colorate cu cacao, halva rămâne o bucurie culinară pentru mulți români.
"Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post. Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva… măcar și în amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei", a concluzionat Mihaela Bilic.