Ce spune Mihaela Bilic despre un desert care se află pe masa multor români în postul Crăciunului

Halva, desertul tradițional îndrăgit în bucătăriile din Orientul Mijlociu, Balcani, și Asia Centrală, a devenit o prezență constantă pe mesele românilor, în special în perioadele de post. Cu toate acestea, celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic a atras atenția asupra faptului că, deși delicios, acest desert este extrem de bogat în calorii și ar trebui consumat cu măsură.

Mihaela Bilic. Foto: arhiva personală.
Mihaela Bilic. Foto: arhiva personală.

Halva este adesea asociată cu amintiri plăcute și nostalgie, reprezentând un indulgent desert cu semințe măcinate fin și legate cu sirop de zahăr. Cu toate acestea, Mihaela Bilic a subliniat că, în ciuda gustului său divin, halva conține 40% grăsime, iar uleiul de floarea soarelui este principala sursă de grăsimi.

"Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40% grăsime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui," a explicat medicul nutriționist într-o postare pe Facebook.

Cu toate acestea, Mihaela Bilic a subliniat și aspectele nutritive pozitive ale halvei. Aceasta conține proteine vegetale (aproximativ 13%), fibre în cantități semnificative (11%), și minerale esențiale. Este un fel de super-aliment, dar trebuie consumat cu măsură.

Care este porția ideală

Medicul nutriționist a oferit și o recomandare privind dimensiunea porției ideale. "Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahăr și calorii, 30g ajung – adică o felie cât 3 degete!" a adăugat ea.

Mihaela Bilic a subliniat și versatilitatea halvei, amintindu-ne că acest desert rudimentar poate fi savurat în numeroase moduri. De la variantele clasice, până la cele arome cu vanilie, rom sau colorate cu cacao, halva rămâne o bucurie culinară pentru mulți români.

"Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post. Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva… măcar și în amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei", a concluzionat Mihaela Bilic.

image
image
image
image
image
image
trandafiri albi foto magnolia jpg
casa thesun1 jpg
casa colaj tiktok jpg
Dieta Atlantica jpg
vapor istock jpg
castelul predjama pixabay jpg
Rimetea FOTO Shutterstock jpg
Lavanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net