Cum poți slăbi fără sport! Nutriționistul Anca Alungulesei demontează un mit

Se poate slăbi și fără sport! Este concluzia la care a ajuns Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, care demontează mitul conform căruia organismul nu poate da jos kilogramele în plus fără exerciții fizice. 

Sportul intensiv poate încetini sau chiar bloca procesul de slăbire  FOTO: Shutterstock
Sportul intensiv poate încetini sau chiar bloca procesul de slăbire FOTO: Shutterstock

În demersul ei de a demonta mitul că fără sport nu se poate slăbi, Anca Alungulesei explică cum sportul poate încetini sau chiar bloca procesul de slăbire: „Exercițiile fizice pot interfera cu obiectivul de a slăbi. Atunci când corpul se află sub stresul excesiv pe care exercițiul fizic intens îl pune pe corp, nivelul de cortizol crește determinând corpul să intre într-un tip de „blocaj”, ceea ce poate duce la incapacitatea de a arde excesul de grasime. Sportul este minunat pentru îmbunătățirea calității vieții și menținerea sănătății pe termen lung. Însă, nu este o condiție obligatorie pentru a reuși să scazi numărul de kilograme.”.

Terapeutul consideră că este esențial antrenamentul intensiv al unuia dintre mușchii corpului uman: creierul. Acesta este mușchiul care necesită antrenament zilnic, pentru că este singurul care ne poate duce către succes sau, din contra, către insucces.

Mișcarea zilnică să fie lejeră

Autoarea Psiho-Dietei recomandă ca în primele etape să se reducă sportul, în special cel cardio, iar mișcarea zilnică să fie una lejeră, suportabilă. Aceasta explică dezastrul pe care îl poate produce în viața unui om supraponderal startul comun al formulei dietă plus sport.  

„Sportul regulat adăugat brusc în lista zilnică de „trebuie” împreună cu anumite restricții din punct de vedere alimentar, făcute în același timp, sunt două modificări majore ale stilului de viață al unei persoane. Și devin nesustenabile. Lucrurile pot să funcționeze o perioadă, însă, odată cu lipsa rezultatelor rapide mult așteptate, persoana va ceda. Iar tendința va fi dezastruoasă, deoarece se va întoarce la un comportament alimentar compensatoriu, adică va mânca și mai mult decât înainte și, evident, va renunța complet la mișcare.”, susține Anca Alungulesei. 

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție
Anca Alungulesei, terapeut în nutriție

Specialistul subliniază și că persoanele care fac exerciții fizice în timpul programului de Psiho-Dietă, mai ales în primele săptămâni ale programului ajung să piardă, în medie, cu 30% mai puțină greutate decât persoanele care se odihnesc.

Când e nevoie de sport intensiv

Conform principiilor și recomandărilor din Psiho-Dietă, sportul intensiv devine un instrument eficient abia atunci când obiectivele de kg sunt atinse în cea mai mare parte a lor.

„Abia când persoana se află într-un punct cât mai apropiat de greutatea sa optimă, ne putem gândi la sport intens. Dacă, de exemplu, vorbim despre o persoană care are de dat jos 30 de kg, este nevoie să se situeze sub limita de 10 kg pentru a se apuca de sport. Daca vorbim despre o persoana care are de dat mai puțin de 10 kg, trebuie să se situeze sub limita de 4-5 kg.”, exemplifică terapeutul în nutriție. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net