Edward al VIII-lea, «regele trădător». Monarhul britanic care a abdicat de dragul unei femei

Edward, Prinț de Wales, născut în 1894, a fost fiul cel mare al regelui George al V-lea și al Reginei Maria, dar și moștenitor direct la tronul Marii Britanii. Devenit rege în 1936, Edward al VIII-lea a abdicat după nici măcar un an pe tronul Angliei, pentru a se căsători cu americanca Wallis Simpson.

sursa foto: snap-shot Timeline History Documentaries
sursa foto: snap-shot Timeline History Documentaries

Edward de Wales, o viață sub stricta protecție a familiei regale

Carismatic și jovial, Edward al VIII-lea a fost un prinț îndrăgit de anturaj și supuși. Făcea turnee în Marea Britanie și era pasionat de golf, tenis, petreceri și dans. Prințul și-ar fi dorit să meargă pe front în timpul Primului Război Mondial, însă familia nu a fost de acord, pentru a evita capturarea sau uciderea acestuia. Mai târziu, i s-a interzis să meargă la curse de echitație cu obstacole și să învețe să piloteze avioane.

Citește și:  O dragoste de-o viață! Prințul Philip a renunțat la tot pentru a-i fi alături reginei Elisabeta a II-a

Edward nu suporta astfel de restricții, iar părinții săi voiau ca el să se căsătorească cu o femeie de familie nobilă. Când Prințul moștenitor al Coroanei Britanice s-a îndrăgostit de o de americancă căsătorită, pe nume Wallis Simpson, au apărut probleme de ordin constituțional în regat. Edward al VIII-lea a fost nevoit să aleagă între femeia pe care o iubea și tronul britanic.

Nu rata nici: Prințul William de Gloucester, playboy-ul Casei Regale și povestea de iubire ce i-a marcat destinul: «A murit purtând inelul meu»

Americanca Wallis Simpson, începutul sfârșitului pentru Regele Edward al VIII-lea

Povestea abdicării lui Edward este legendară. Prințul a întâlnit-o pe Wallis Simpson în 1931, și astfel în sufletul lui Edward s-a aprins o dragoste pătimașă, ce avea să dureze pentru tot restul vieții sale.

Vezi și: Meghan Markle nu renunță! Ducesa lovește din nou: «Doar pentru că existam deranjam ierarhia din Casa Regală»

Tatăl lui Edward, regele George V, a murit la începutul anului 1936, iar Edward al VIII-lea a devenit rege, câteva zile mai târziu, pe 11 ianuarie. Cu toate acestea, Edward era atât de hotărât să se căsătorească cu Wallis, încât a obținut pentru iubita sa, un decret preliminar de divorț, la sfârșitul anului 1936, astfel încât să se poată căsători înainte de încoronarea lui Edward, care era programată pentru mai 1937.

sursa foto: snap-shot Timeline History Documentaries

Abdicarea regelui Edward al VIII-lea, un moment scandalos pentru Casa Regală britanică

Totuși, din cauza protestelor publice și a condamnării din partea Bisericii Angliei și a Camerelor Parlamentului cu privire la intenția lui de a se căsători cu Wallis, Edward al VIII-lea  a devenit primul rege englez care a abdicat voluntar de la tron. Winston Churchill, pe atunci deputat conservator, a fost singurul politician notabil care l-a susținut.

Citește și: Gafa urmașului Regelui Mihai I, după decesul reginei Elisabeta. Ce a putut să scrie Nicolae al României!

În seara zilei de 11 decembrie, a ținut o adresă radio în care a explicat: „Mi-a fost imposibil să-mi îndeplinesc îndatoririle de rege, așa cum mi-aș fi dorit să fac, fără ajutorul și sprijinul femeii pe care o iubesc.

Pe 12 decembrie, fratele său mai mic, Ducele de York, a fost proclamat rege George al VI-lea. Și după moartea sa în 1952, regina Elisabeta a II-a a devenit regină.

Află și: Scandalurile sexuale de la Casa Regală a Marii Britanii

Edward și soția sa, simpatizanți ai regimului nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Edward a primit titlul de Duce de Windsor și, după ce s-a căsătorit cu Wallis în 1937, s-a mutat în Franța, unde cei doi au locuit în următorii doi ani. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Edward și Wallis și-au manifestat simpatia față de Hitler și regimul nazist. Churchill i-a oferit lui Edward funcția de guvernator al Bahamasului în Indiile de Vest, astfel încât atât ducele de York cât și soția sa stea cât mai departe de chestiunile politice și militare. 

Edward și Wallis Simpson nu au locuit niciodată în Marea Britanie

În 1945, Wallis și Edward al VIII-lea au revenit în Franța, unde s-au stabilit pentru tot restul vieții. Edward a vizitat Anglia în 1953, pentru înmormântarea regelui George al VI-lea în 1952 și a mamei sale, Regina Maria.

Abia în 1967, ducele și ducesa au fost invitați să participe la o ceremonie publică oficială, pentru dezvelirea unei plăci dedicate Reginei Maria. Edward a murit la Paris în 1972, dar a fost înmormântat la Frogmore, pe terenul Castelului Windsor. În 1986, a murit și Wallis a fost îngropată lângă el.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!          

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image png
motanul max universitate vermont facebook jpg
dunare budapesta jpeg
giurgiu 1 jpg
Palatul Normanzilor, Sicilia (@Shutterstock) jpg
insula capri jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net